آیا دارودرمانی در کودکان اوتیسم تاثیر دارد؟ گاهی اوقات داروها می توانند به رفتار کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم و یا سایر اختلالات کمک کند. به ویژه زمانی که کودکان چالش های رفتاری، عاطفی و یادگیری دارند. داروهای مناسب برای کودکان مبتلا به اوتیسم، به نیازهای کودکان، عوارض جانبی و همچنین عوامل دیگر بستگی دارد. بهتر است در مورد داروهای مصرفی کودک با پزشک فوق تخصص روانپزشکی اطفال یا متخصص اطفال فرزندتان صحبت کنید.
آیا دارودرمانی کودکان مبتلا به اوتیسم کافیست؟
داروهای مناسب برای کودکان مبتلا به اوتیسم به نیازهای کودکان بستگی دارد. بنابراین مصرف دارو برای هر کودک منحصر به فرد خواهد بود. دارودرمانی به همراه کاردرمانی موجب افزایش بهره وری درمان کودکان مبتلا به اوتیسم می شود. اما به یاد داشته باشید که دارودرمانی یک رویکرد کلی است و به تنهایی نمی تواند در درمان کودکان مبتلا به اوتیسم کمک کننده باشد.
در مورد داروهای کودکان اوتیستیک با چه کسی صحبت کنیم
دریافت مشاوره حرفه ای در خصوص داروهای مصرفی کودک بسیار مهم است. متخصصانی مانند فوق تخصص روانپزشکی اطفال و یا متخصص اطفال می توانند به شما کمک کنند تا داروهای موثر احتمالی را پیدا کنید.
✔️ درمان مشکلات تغذیه ای کودکان مبتلا به اوتیسم
لازم است حتما از پزشک کودک خود سوالات زیر را بپرسید:
- چرا این نوع دارو را تجویز می کنند.
- کاری که هر داروی تجویز شده انجام می دهد.
- دوز مناسب مصرف کودک شما چقدر است.
- عوارض جانبی داروهای تجویز شده چیست؟
هنگامی که یک متخصص را برای کودک اوتیستیک خود انتخاب می کنید، به دنبال فردی باشید که تجربه کار با کودکان مبتلا به اوتیسم را داشته باشد. همچنین در اتتخاب پزشک بهتر است کسی را انتخاب کنید که او را می شناسید و کودک شما با او راحت تر ارتباط برقرار می کند.
فایده دارودرمانی در کودکان مبتلا به اوتیسم چیست؟
ممکن است داروهایی برای کمک به کودکان در زمینه های زیر تجویز شود:
- رفتار پرخاشگرانه
- اضطراب و رفتارهای وسواسی
- رفتار بیش فعالی
- تشنج
- مشکلات خواب
- تیک عصبی
داروهای موثر در درمان اختلال اوتیسم در کودکان
همانطور که در بالا در ارتباط با برخی رفتارهای کودکان مبتلا به اوتیسم اشاره کردیم، در ادامه برای هر کدام از این اختلالات رفتاری، داروهای معرفی شده را بررسی خواهیم کرد.
کنترل رفتار پرخاشگرانه کودکان مبتلا به اوتیسم با دارو
برخی داروها نظیر ریسپریدون می تواند به کاهش رفتار پرخاشگرانه در کودکان مبتلا به این اختلال کمک کند. این دارو متعلق به گروهی از داروها به نام آنتی سایکوتیک های آتیپیک است.
برخی عوارض جانبی آنتی سایکوتیک های آتیپیک عبارتند از:
- افزایش اشتها
- افزایش وزن، که گاهی اوقات می تواند کاملا قابل توجه باشد
- خستگی یا خواب آلودگی
- افزایش آب دهان
- افزایش ضربان قلب
- سفتی بازوها یا پاها
- اضطراب و رفتار وسواسی
اضطراب و رفتارهای وسواسی با دارودرمانی
مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) که از دسته داروهای ضد افسردگی به حساب می آیند، ممکن است به کاهش اضطراب و رفتار وسواسی و تکراری کودک کمک کنند، اگرچه برای نتیجه گیری قطعی تحقیقات بیشتری لازم است.
عوارض جانبی SSRI ها عبارتند از:
- رفتار بیش فعال
- حالت تهوع و معده درد
- مشکلات خواب
- مشکلات تمرکز
- تحریک پذیری یا بی قراری در کودک
- سردرد
- تغییرات اشتها
اگر کودک شما SSRI مصرف می کند، مهم است که نسبت به رفتار و احساسات او توجه بیشتری به خرج دهید.
داروهای کنترل کننده رفتار بیش فعالی در کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم
داروهایی مانند ریتالین و کنسرتا برای کمک به کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی (ADHD) تجویز می شوند. آنها همچنین می توانند رفتار بیش فعالی را در برخی از کودکان مبتلا به اختلالات اوتیسم کنترل کنند. مصرف این داروها به کودک اجازه می دهد برای مدت طولانی تری روی کارها تمرکز کنند و قبل از اقدام بیشتر فکر کنند.
عارضه اصلی این داروها کاهش اشتها است. کودکانی که از این دارو استفاده می کنند، به اندازه کافی رشد نمی کنند و یا حتی در برخی موارد وزن از دست می دهند.
سایر عوارض جانبی احتمالی عبارتند از:
- افزایش حرکات تکراری
- معده درد
- سردرد
- سرگیجه
- اختلال خواب
- کناره گیری از خانواده و افراد دیگر
- افزایش تحریک پذیری
✔️ علائم اوتیسم در کودکان زیر یک سال
کنترل تشنج با دارو در کودکان مبتلا به اوتیسم
برخی از کودکان مبتلا به اوتیسم تشنج دارند. حتی برخی از آن ها به بیماری صرع مبتلا هستند. تشنج معمولاً با داروهای ضد صرع قابل درمان است. داروهای ضد صرع زیادی وجود دارد و بهترین آن برای کودک شما با توجه به نوع تشنج آن تجویز خواهد شد. همچنین تجویز دارو دراین زمینه به مشکلات دیگری که کودک شما دارد یا داروهای دیگری که مصرف می کند، بستگی دارد.
داروهای مختلف ضد صرع عوارض جانبی متفاوتی دارند. عوارض جانبی رایج دراین زمینه عبارتند از:
- خواب آلودگی
- تغییر رفتار
- حالت تهوع
- معده درد
- مشکلات خواب
رفع مشکلات خواب با دارودرمانی در کودکان اوتیسم
کنترل زمان خواب و بیداری با ملاتونین در بدن تنظیم می شود. ملاتونین هورمونی است که در مغز تولید می شود و به کنترل ریتم شبانه روزی شما کمک می کند.
هنگامی که ملاتونین به عنوان دارو استفاده می شود، می تواند به افرادی که مشکل خواب دارند کمک کند. عوارض جانبی ملاتونین شامل حالت تهوع و سردرد است. اما زمانی که وجود آن نیاز باشد توسط متخصص تجویز می شود.
درمان تیک در کودکان مبتلا به اوتیسم با دارودرمانی
چندین دارو می توانند به کاهش تیک کمک کنند. این داروها شامل داروهای ضد روان پریشی آتیپیک و عوامل نورآدرنرژیک هستند. عوارض جانبی داروهای آنتی سایکوتیک و نورآدرنرژیک عبارتند از:
- افزایش وزن
- افزایش اشتها
- افزایش ضربان قلب
- افزایش آب دهان
- لرزش های غیر ارادی
- خستگی یا خواب آلودگی
- خشکی دهان
در خصوص دارودرمانی کودکان اوتیسم با پزشک مشورت کنید
- قبل از اینکه کودک شما داروی جدیدی را شروع کند، با پزشک کودک خود در مورد اینکه آیا داروی پیشنهادی برای کودکان مبتلا به اوتیسم آزمایش شده است یا خیر مشورت کنید. همچنین این مورد را نیز بررسی کنید که آیا این دارو با کودکان هم سن فرزندتان آزمایش شده است یا خیر.
- همه داروها برای همه کودکان به یک شکل عمل نمی کنند، بنابراین فرآیند یافتن دارو و دوز مناسب ممکن است کمی زمان بر باشد.
- با پزشک کودک خود در مورد اینکه کودک شما چه زمانی و چند وقت باید دارو را مصرف کند، مشورت کنید.
- داروها شایع ترین علت مسمومیت در کودکان خردسال هستند. برای جلوگیری از مسمومیت، داروها را در یک کمد قفل دار، دور از دسترس و دور از دید کودک و سایر کودکان نگهداری کنید. کمد باید حداقل ۱.۵ متر ارتفاع داشته باشد و دارای قفل ضد کودک باشد.
✔️ مشکلات حسی کودکان مبتلا به اوتیسم را بیشتر بشناسید
چگونه از تاثیر دارودرمانی در کودکان مبتلا به اوتیسم باخبر شویم؟
هنگامی که کودک شما شروع به مصرف یک داروی جدید می کند، شما و پزشک فرزندتان باید کودک را به دقت تحت نظر داشته باشید.
✔️ قبل از اینکه فرزندتان دارو را شروع کند، بررسی کنید و ببینید دارو قرار است به حل چه رفتار یا مشکلی کمک کند. یک هفته وقت بگذارید و جزئیاتی مانند دوز دارو، مدت مصرف آن و تغییر رفتار کودک را یادداشت کنید. همچنین به مسئله خواب و اشتهای کودک خود توجه داشته باشید.
✔️ جزئیات رفتار کودک را قبل و بعد مصرف دارو یادداشت کنید تا بتوانید تاثیرات داروهای مصرفی را دقیق تر بررسی کنید.
✔️ هنگامی که کودک شما شروع به مصرف دارو می کند، سعی کنید هیچ چیز دیگری را در برنامه روتین یا درمانی کودک خود تغییر ندهید. در این صورت اگر تغییراتی را مشاهده کردید، تشخیص اینکه آیا آنها توسط دارو ایجاد شده اند یا خیر، آسان تر خواهد بود. نکته آخر اینکه لازم است در مورد هر گونه تغییر با پزشک فرزندتان صحبت کنید.
سخن آخر
دارودرمانی به همراه کاردرمانی برای درمان اختلالات کودکان مبتلا به اوتیسم موثر است. هر دارو می تواند در کاهش علائم برخی از بیماری ها کمک کننده باشد. اما باید تحت نظر پزشک فوق تخصص روانپزشکی اطفال مصرف شود. همچنین لازم است تاثیرات آن در درمان علائم کودکان مبتلا به اوتیسم کمک کننده باشد.