علائم اوتیسم در کودکان زیر یک سال

نشانه های اوتیسم در کودکان

علائم اوتیسم در کودکان زیر یک سال

آنچه می خوانید...

آیا علائم اوتیسم در کودکان را می شناسید؟ به چه علت شناسایی علائم اوتیسم در کودکان زیر یکسال اهمیت دارد؟ اگر شما نشانه های و علامت های مشکوکی در کودک خود مشاهده کردید، لازم است هر چه سریع تر برای بررسی بیشتر اقدام کنید. در این مقاله از سایت دکتر وحید بیاتی به والدین می آموزیم که چگونه علائم اوتیسم را در کودکان خود شناسایی کنند. در صورت وجود این علائم لازم است در اولین فرصت جهت بررسی بیشتر به کاردرمانگر مراجعه شود.  

چرا کودک در بدو تولد به اختلال اوتیسم مبتلا می شود؟

پژوهشگران به طور دقیق نمی دانند که عامل ایجاد کننده اختلال اوتیسم چیست اما اعتقاد دارند که عامل بیماری ممکن است ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی باشد. برخی شرایط خاص نیز شانس ابتلای کودک به اوتیسم را افزایش می دهند. به عنوان مثال اگر کودک خواهر یا برادر مبتلا به اوتیسم داشته باشد، احتمال ابتلای او ۲۰ درصد افزایش پیدا می کند. عوامل دیگر عبارتند از تولد نارس، وزن کم هنگام تولد، مشکلات زایمان و سن بالای پدر و مادر.

علائم اوتیسم

شناسایی زود هنگام علائم اوتیسم در کودکان زیر یکسال

برخی از والدین ممکن است زمانی که کودک آنها بین ۶ تا ۱۲ ماه دارد، متوجه علائم اوتیسم در او شوند؛ البته این مسئله به علائم اختلال و شدت آن بستگی دارد. والدین باید به این نکته توجه کنند که آیا کودک به اطلاعات اجتماعی و محیطی واکنش نشان می دهد یا خیر؟ در طول سال اول زندگی، کودک شروع به  حباب ساختن با دهانش می کند و از علامتهای نظیر اشاره کردن استفاده می‌کند، همچنین به کسانی که از او نگهداری می کنند، لبخند می زند. صداهایی که کودک تولید می کند، باید کارکرد اجتماعی داشته باشد و کودک نیز باید تلاش کند تا با پدر و مادر خود ارتباط برقرار کند. کودکان اوتیسم قادر نیستند تا از طریق صدا و اشاره با والدین خود ارتباط برقرار کنند و نمی‌توانند به محرک های اجتماعی پاسخ دهند.

✔️ مشکلات حسی کودکان مبتلا به اوتیسم

کودک مبتلا به اوتیسم چه رفتاری از خود نشان می دهد؟

زمانی که حرف از علائم اوتیسم در کودکان زیر یکسال به میان می آید، صحبت از کارهایی می شود که کودک توان انجام آن را ندارد. از جمله آن می توان به عدم برقراری ارتباط اشاره کرد. اما برخی از علائم و رفتار ها در کودکان مبتلا به اوتیسم در همان سنین پایین بروز پیدا می کند. توجه والدین به این نشانه ها در شناسایی زودهنگام علائم اوتیسم در کودکان حرف اول را می زند. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انجام حرکات تکراری
  • برقراری ارتباط به شیوه های غیر معمول
  • تکرار عبارات
  • بررسی اسباب بازی ها به جای بازی کردن
  • افزایش حساسیت نسبت به موضوعات مختلف
  • دلبستگی وسواس گونه به اشیاء غیرمعمول
علائم اوتیسم در کودکان زیریکساال

علائم اوتیسم در کودکان زیر یک سال

متاسفانه اختلال اوتیسم می تواند در همه جنبه های رشدی کودک تاثیر بگذارد . اما مطالعات نشانه می دهد علائم در همه کودکان یکسان نیست. در ادامه مقاله به ذکر برخی از علائم آن خواهیم پرداخت. اما قرار نیست کودک شما همه این نشانه ها را تجربه کند.

کودکان زیر سه سال علائم اوتیسم را تجربه می کنند. در برخی کودکان حتی قبل از ۱۲ ماهگی می توان به وجود این علائم پی برد. اما در برخی نیز دیرتر نمایان می شود. در ادامه مقاله توجه شما را به برخی از شایع ترین علائم جلب می کنیم.

شایع ترین علامت اوتیسم در کودکان چیست؟

  • کودک اشیا متحرک را با چشمان خود دنبال نمی کند. کودکان با خطر بالای ابتلا به اوتیسم، مادرخود را وقتی که در میدان دیدشان حرکت می کند، دنبال نمی کنند. آنها ممکن است بیشتر جذب اشیایی مثل پتو شوند تا مادر خود.
  • به صداهای بلند واکنش نشان نمی‌دهند.
  • اشیا را نمی گیرند و یا در دست نگه نمی دارند.
  • به دیگران لبخند نمی زنند.
  • با دهان حباب درست نمی کنند.
  • به صورت افراد جدید توجه نمی کنند.

 علائم اوتیسم در هفت ماهگی

  • وقتی صدایی می شنود، سرش را به طرف منبع صدا نمی چرخاند.
  • هیچ اشتیاقی نسبت به شما از خود بروز نمی دهد.
  • نمی خندد و جیغ نمی زند.
  • تلاش نمی کند تا با انجام کاری توجه دیگران را به خود جلب کند.
  • هیچ علاقه ای به بازی‌هایی مانند دالی موشک ندارد.

علائم اوتیسم در دوازده ماهگی

  • چهار دست و پا نمی رود.
  • کلمات ساده را نمی گوید.
  • از اشاراتی نظیر تکان دادن سر استفاده نمی کند.
  • به اشیا یا تصاویر اشاره نمی کند.
  • نمی تواند با کمک گرفتن از اشیا بایستد.

 به خاطر داشته باشید که این معیارها شواهد قطعی اوتیسم نیستند. نکات ساده ای هستند که با توجه به آنها مشخص می‌کنیم که آیا کودک به تشخیص‌ و مداخلات بیشتر نیاز دارد یا خیر؟ البته دیگر اختلالات رشدی یا اجتماعی نیز ممکن است در به وجود آمدن این شرایط و علائم دخیل باشند.

چرا علائم اوتیسم در کودکان دیر شناسایی می شود؟

دلایل زیادی برای این موضوع ممکن است وجود داشته باشد اما از محتمل ترین آن ها می توان به این موضوع اشاره کرد که کودک مبتلا به این اختلال دارای اوتیسم خفیف است.

برای مثال، فردی با اوتیسم خفیف ممکن است بتواند صحبت کند اما در گفت و گوی دو طرفه مشکل داشته باشد. سعی می کند دوست پیدا کند اما موفق نمی شود زیرا برای دیگران عجیب به نظر می رسد. تکالیف مدرسه را متناسب با سن انجام می‌دهد، اما برای تغییر فعالیت‌ها یا امتحان روش‌های جدید برای به سر انجام رساندن آن مشکل دارد. بدیهی است زمانی که علائم خفیف باشد، شناسایی نیز بیشتر به طول می انجامد.

علائم اوتیسم خفیف در کودکان

اوتیسم خفیف چگونه تشخیص داده می شود؟ در صورتی که علائم زیر را در کودکتان مشاهده می کنید، لازم است در خصوص علائم دیگر و مراجعه به کاردرمانگر برای بررسی های بیشتر جست و جو کنید:

  • انجام بازی و حرکات تکراری یا بیان کلامی
  • تثبیت بر فعالیت ها، ایده ها یا مفاهیم خاص که ممکن است برای سایرین بی معنا باشد
  • بی میلی به درگیر شدن در تجربیات جدید یا ایجاد اختلال در کارهای روزمره
  • بیزاری از اشکال خاصی از تعامل، به ویژه در آغوش گرفتن
نشانه های اختلال اوتیسم

علائمی که کودکان اوتیسم تجربه می کنند باعث ایجاد چه حسی در آن ها می  شود؟

این کودکان با توجه به درک متفاوتی که دارند، فهم اینکه دیگران چه فکر یا احساسی دارند برایشان سخت و دشوار است. کودکان مبتلا به این اختلال اغلب ترجیح می دهند تنها باشند. چرا که موقعیت های اجتماعی و دوست یابی برای آن ها اضطراب آور است. بنابراین درمان زود هنگام دراین زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است. در صورت عدم درمان زود هنگام ممکن است علائم اوتیسم در کودک بهبود نیابد.

اگر کودک من مبتلا به اوتیسم بود، چه کنم؟

 اگر کودک شما علائمی که گفته شد را دارد، هر چه سریعتر به پزشک فوق تخصص روانپزشکی اطفال یا مغز و اعصاب اطفال مراجعه کنید و نگرانی‌هایی را که در مورد رشد کودک دارید (یا در او مشاهده کردید را) با او در میان بگذارید. پزشک، کودک شما را در مورد اوتیسم ارزیابی و معاینه می‌کند. مشاهدات قبلی بیانگر این موضوع است که هرچه سریع تر تشخیص صورت بگیرد، زودتر می توانید مداخلات رشدی و رفتاری  را در قالب کاردرمانی و گفتاردرمانی شروع کنید.

 مداخلات زودهنگام به این معنی است که به کودک خود کمک کنید تا با علائم اوتیسم کنار بیاید و یا احتمالاً حتی آنها را تا حد زیادی تخفیف بدهد. هر چقدر که کودک شما بزرگتر می‌شود، مداخلات  شامل موارد دیگری نیز می شود از جمله: کاردرمانی، گفتار درمانی، مشاوره سلامت روان (روانپزشکی و روانشناسی) و هر چیزی که کارشناسان معتقدند می تواند به رشد مناسب کودک کمک کند. هدف نهایی این است که علائم اوتیسم را بیشتر مدیریت کنیم و سطح زندگی کودک را تا حد امکان ارتقا دهیم.

سخن آخر

علائم اختلال اوتیسم تا قبل از سه سالگی نمود پیدا می کند. اما در صورتی که کودک دارای علائم اوتیسم خفیف باشد، لازم است توسط متخصص با تجربه معاینه گشته و تشخیص نهایی صورت پذیرد. به همین دلیل است که در خیلی از موارد بسیاری از کودکان تا سنین بزرگسالی تشخیص این اختلال را دریافت نمی کنند و زمان طلایی برای کنترل علائم بیماری را از دست خواهند داد. با وجود این، این اختلال در برخی از افراد تا نوجوانی یا بزرگسالی تشخیص داده نمی شوند. بنابراین در صورت مشاهده هرگونه علائم لازم است بررسی های لازم توسط کاردرمانگر انجام شود.

مرکز کاردرمانی دکتر وحید بیاتی

کاردرمانگر - آناتومیست بالینی
کاردرمانی تخصصی کودکان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *