مشکلات خواب در کودکان اوتیسم

آنچه می خوانید...

مشکلات خواب در کودکان اوتیسم جز چالش‌هایی است که خانواده‌های دارای فرزند اوتیسم با آن مواجه هستند. وقتی صحبت از مشکلات خواب می‌شود مقصود دشواری کودکان اوتیسم در به خواب رفتن است. تحقیقات نشان می‌دهد که ۸۰ درصد کودکان اوتیسم مشکل بدخوابی دارند. این مشکل با کیفیت زندگی و وضعیت آنها رابطه مستقیم دارد. از دیگر مشکلات بدخوابی، بیدار شدن مکرر از خواب و خواب ناکافی است. برای مطالعه بیشتر در ارتباط با بهبود کیفیت خواب کودکان اوتیسم و کمک به والدین تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

ارتباط میان اوتیسم و اختلالات خواب

ارتباط میان اوتیسم و اختلالات خواب

طبق تحقیقات انجام گرفته ثابت شده است که میان اختلال خواب و اوتیسم ارتباط مستقیم وجود دارد. به عبارتی می‌توان بیان کرد که اختلال خواب، علائم اوتیسم را افزایش می‌دهد و مشکلات ارتباطی و رفتارهای تکراری کودکان اوتیسم با مشکلات خواب آنها تشدید خواهد شد.  

گاها در مواردی کودکان اوتیسم با مشکلاتی مثل بیش‌فعالی، نقص توجه و مشکلات گوارشی مواجه هستند که هریک از آن ها منجر به برهم خوردن نظم خواب خواهد شد؛ همچنین کودکان اوتیسم از حساسیت‌هایی مثل حساسیت های حسی به صدا و نور برخوردارهستند. این حساسیت نیز در کودکان اوتیسم می‌تواند منجر به وجود اختلالات خواب شود.

تاثیر اختلالات خواب بر کیفیت زندگی کودکان اوتیسم

اختلال خواب در کودکان اوتیسم بر کیفیت زندگی  آنها و خانواده‌هایشان تاثیر قابل توجهی دارد. بدخوابی در کودکان اوتیسم باعث به‌وجود آمدن مشکلاتی در جنبه‌های مختلف زندگی آنها می‌شود. از جمله این مشکلات عبارتند از:

✳️ تشدید رفتارهای چالش ‌برانگیز

یکی‌ از تاثیرات بی‌خوابی در کودکان اوتیسم، رفتارهای پرخاشگرانه و ناپایدار آنها است. کمبود خواب در کودکان، تحریک پذیری آنها را افزایش می‌دهد.

✳️ مشکلات جسمی

اختلالات خواب بر سلامت جسمی تاثیر زیادی دارد در واقع بدخوابی باعث به‌وجود آمدن مشکلات قلبی، چاقی و ریسک ابتلا به بیماری‌های مزمن می‌شود‌.

✳️ خستگی و کاهش عملکرد

کم‌خوابی باعث ایجاد حس خستگی در کودک خواهد شد. در این صورت عملکرد روزانه کودک کاهش یافته و بر تمرکز و توانایی یادگیری کودک اثر منفی می‌گذارد.

✳️ اضطراب و افسردگی

کیفیت زندگی کودکان اوتیسم با وجود اختلال خواب پایین می‌آید. همچنین اختلال خواب منجر به افسردگی و اضطراب در کودک می‌شود و این احساس تاثیر منفی در کیفیت زندگی او دارد.

✳️ آسیب به ارتباط اجتماعی

اختلال خواب باعث افت کیفیت تعاملات اجتماعی کودک خواهد شد.

بیشتر بخوانید: دارودرمانی کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم

نقش مشکلات خواب در رفتار و یادگیری کودکان اوتیسم

همانطور که پیش‌تر بیان شد اختلال خواب باعث بروز برخی مشکلات در کودک اوتیسم می‌شود. یکی از مهم‌ترین مشکلات اختلال خواب، بر رفتار و یادگیری کودکان اوتیسم است. در واقع کاهش میزان یادگیری کودک به چند دلیل اتفاق می‌افتد.

خواب ناکافی باعث می‌شود تا کودک تمرکز لازم را برای یادگیری مطالب نداشته باشد. همچنین بدخوابی بر حافظه کودک نیز تاثیر منفی دارد. کاهش حافظه باعث می شود تا کودک توانایی یادآوری مطالب جدید را نداشته باشد.

از دیگر تاثیرات مهم، افزایش تحریک‌پذیری کودک است. این عامل باعث ناپایداری عاطفی کودک و انجام رفتارهای چالش برانگیز می‌شود. در نتیجه کودک دچار خستگی و اختلال در انجام تکالیف روزمره‌اش می‌شود.

راه‌های بهبود خواب در کودکان اوتیسم

طبق صحبت‌های پیشین به این نتیجه رسیدیم که اختلال در خواب می‌تواند بر کیفیت زندگی کودکان اوتیسم تاثیر منفی داشته باشد؛ در نتیجه لازم است درصدد یافتن راه‌های بهبود خواب در کودکان اوتیسم باشیم. بهبود کیفیت خواب باعث افزایش یادگیری و تاثیر مثبت بر رفتار و کیفیت زندگی کودکان اوتیسم می‌شود.  در ادامه  به بررسی مواردی می پردازیم که می‌تواند کیفیت خواب کودک را افزایش دهد:

  • داشتن محیط خواب مناسب نخستین مولفه برای بالا بردن کیفیت خواب است. اتاق خواب باید به دور از نور و صداهای مزاحم باشد. همچنین دمای اتاق تاثیر زیادی در کیفیت خواب دارد. بهتر از پنجره‌های اتاق با پرده‌های ضخیم پوشیده شود تا از ورود نور مزاحم جلوگیری کند.
  • استرس و اضطراب باعث مختل کردن خواب می‌شود. برای رفع این مشکل بهتر است از روانشناس کمک بگیرید. در برخی موارد ماساژ ملایم باعث ایجاد آرامش در کودکان اوتیسم می‌شود.
  • تنظیم کردن ساعت خواب کودک جز اقداماتی است که در بهبود وضعیت خواب تاثیر مثبتی دارد. خوابیدن و بیدار شدن در ساعت مشخص باعث کمک به تنظیم ساعت بیولوژیکی بدن می‌شود.

نقش والدین در بهبود خواب کودکان اوتیسم

خانواده نقش مهمی در بهبود کیفیت خواب کودک دارد. طبق مطالب پیشین، والدین با تامین یک محیط خواب مناسب می‌توانند به فرزند اوتیسم خود کمک کنند. از دیگر نکات، توجه به رژیم غذایی کودک است. والدین باید کودک خود را از مصرف کافئین در ساعات پایانی روز منع کنند.

یکی از مهم‌ترین نقش‌های والدین در کمک به فرزند اوتیسم، حمایت عاطفی از آنهاست. حمایت عاطفی والدین باعث ایجاد حس امنیت و آرامش در کودک می‌شود. همچنین والدین می‌توانند برای کاهش استرس و اضطراب کودک با کاردرمانگر خود مشورت کنند. در حالت کلی می‌توان بیان کرد که کودکان اوتیسم برای داشتن زندگی بهتر نیازهای خاصی دارند. از همین رو والدین با شناسایی و تامین این نیازها می‌توانند کودک اوتیسم خود را یاری کنند.

سوالات متداول مشکلات خواب در کودکان اوتیسم

مشکلات خواب در کودکان اوتیسم چقدر شایع است؟

طبق تحقیقات انجام شده، ثابت شده که ۸۰ درصد کودکان مبتلا به اوتیسم، به مشکلاتی از نظیر بدخوابی و کم‌خوابی دچار هستند.

کودکان اوتیسم با چه مشکلاتی حین خواب مواجه هستند؟

بیدار شدن‌های مکرر، بیداری زود هنگام، بی قراری در خواب، مشکل به خواب رفتن و عادت نامناسب خواب

چه مواردی باعث ایجاد اختلال در خواب کودک می‌شود؟

کودکان اوتیسم نمی‌توانند همچون سایر کودکان با والدین ارتباط برقرار کنند، به همین علت دیرتر از سایر کودکان می‌آموزند که شب هنگام وقت خوابیدن است. توجه داشته باشید که هورمون ملاتونین یکی دیگر از عوامل ایجاد اختلال است. در واقع کودک مبتلا به اوتیسم نسبت به سایر افراد، حساسیت بیشتری به محرک‌های بیرونی مثل نور و لمس و صدا دارد و کوچک‌ترین محرک می‌تواند خواب کودک را مختل کند.

نتیجه گیری

امروزه حل مشکلات خواب در کودکان اوتیسم جز یکی ‌از چالش‌هایی است که والدین آنها دارند. بدخوابی کودکان اوتیسم باعث تشدید مشکلاتی مثل نقص‌توجه، رفتارهای چالش‌برانگیز و اضطراب و افسردگی آنها می‌شود؛ همچنین یکی از مهم‌ترین تاثیرات بدخوابی در کودکان اوتیسم، کاهش عملکرد یادگیری است. والدین این کودکان می‌توانند کمک بزرگی برای بهبود کیفیت خواب کودک داشته باشند. اولین اقدام داشتن اتاق خواب مناسب به دور از محرک‌های بیرونی است. همچنین خانواده با کمک برخی روش‌ها می‌تواند اضطراب کودک را کاهش دهند.

مرکز کاردرمانی دکتر وحید بیاتی

کاردرمانگر - آناتومیست بالینی
کاردرمانی تخصصی کودکان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *