اختلال نارساخوانی

آیا اختلال دیسلکسیا یا نارساخوانی درمان دارد؟

آنچه می خوانید...

اختلال دیسلکسیا چیست؟ چگونه این اختلال در روند پیشرفت کودکان مدرسه ای تاثیر می گذارد؟ آیا با اختلالات خواندن در کودکان آشنایی دارید؟ اختلال دیسیلکسیا یا نارساخوانی نوعی اختلال بازدارنده در کودکان است که آن ها را در دوران مدرسه با مشکل رو به رو می کند. والدین زمانی می توانند این اختلال را تشخیص دهند که با علائم آن آشنایی داشته باشند. آیا این اختلال یادگیری در کودکان راهکار درمانی دارد؟ در ادامه مقاله قصد داریم به هر آنچه شما باید در ارتباط با این اختلال که نوعی از اختلال یادگیری در کودکان به حساب می آید، اشاره کنیم.  

نارساخوانی یا همان اختلالات خواندن در کودکان چیست؟

زمانی که کودک وارد دوره ابتدایی می شود، وارد جامعه ای جدید می شود. در این دوره ممکن است فشار های روحی زیادی به کودک وارد شود. یکی از اختلالاتی که معمولا در این دوره در کودکان شناخته می شود اختلالات خواندن یا همان دیسلکسیا است.

علائم اختلال نارساخوانی چیست؟

این اختلال نوعی اختلال یادگیری بوده، ممکن است بر توانایی های دیگر کودکان هم تاثیر بگذارد و کودک و والدین را دچار سردرگمی کند.

نارساخوانی یک اختلال یادگیری است که شامل مشکل در خواندن به دلیل مشکلات در شناسایی صداهای گفتار و یادگیری نحوه ارتباط آنها با حروف و کلمات (رمزگشایی) است. نارساخوانی که ناتوانی در خواندن نیز نامیده می شود، نتیجه تفاوت های فردی در مناطقی از مغز است که زبان را پردازش می کند.

انواع دیسلکسیا را در کودکان را بشناسید

با توجه به علائمی که کودک از خود نشان می دهد، این اختلال را به انواع مختلفی تقسیم بندی کرده اند. از انواع مختلف آن می توان به فونولوژیک، سطحی، اختلال نام گذاری و نقص مضاعف اشاره کرد. این نشانه ها در کودک می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • ضعف کودک دبستانی برای بخش بندی کلمات
  • عدم تطبیق فرم های نوشتاری کلمه
  • ناتوانی در تلفظ کلمه
  • ناتوانی در تفکیک صدا و کلمه

علائم اختلال خواندن در کودکان چیست؟

این اختلال علائمی دارد که شناسایی این علائم شاید کمی قبل از رفتن کودک به مدسه سخت باشد. در ادامه به برخی از این علائم اشاره خواهیم کرد. علائم اختلال دیسلکسیا قبل از ورود به مدرسه ممکن است شامل موارد زیر شود:

  • کودکان که دیرتر زبان باز می کنند
  • کودکانی که کلمات جدید را دیرتر یاد می گیرند
  • کودک در بازی با کلمات مشکل دارد
  • کودک در به خاطر سپردن رنگ ها و اعداد مشکل دارد
  • کودک در بازی در مهد کودک مشکل دارد
درمان اختلالات خوانایی

برخی از علائم کودک پس از دوران مدرسه شامل موارد زیر می باشد:

  • گاهی کودک متنی را که می خواند به طور کامل درک نمی کند.
  • کودک با توجه به سن خود، نمی تواند متونی که از او خواسته می شود را بخواند
  • اینگونه کودکان در یافتن کلمات جدید در هنگام پاسخگویی با مشکل مواجه هستند
  • اینگونه کودکان در تلفظ کلماتی که تازه می شنوند، دچار ضعف هستند
  • شاید زمان زیادی طول بکشد تا اینگونه کودکان بتوانند املا بنویسند

برای درمان اختلال دیسلکسیا چه باید کرد؟

نشانه های اختلالات نارساخوانی یا دیسلکسیا به گونه ای است که در وهله اول ممکن است با دیگر اختلالات یکپارچگی حسی اشتباه گرفته شود. بنابراین تشخیص دقیق این اختلال تنها توسط کاردرمانگر امکان پذیر است. با مراجعه به کاردرمانگر می توان با استفاده از تقویت استعداد های کودک به این مهم دست یافت.

در وهله اول باید بدانید هیچ درمانی وجود ندارد که بتواند این اختلال را به طور کامل از بین ببرد. راهکار های درمانی موجب شناخت کودک نسبت به خود، و تقویت دیگر استعداد های او برای پوشش ضعف ها است.

این اختلال علاوه بر کودکان، ممکن است در بزرگسالان‌ هم وجود داشته باشد. روش های مختلفی برای درمان در مراکز معتبر کاردرمانی انجام می شود. مراحل درمان از ارزیابی آغاز شده و با استفاده از ابزار های یادگیری موجب تقویت جنبه هایی از کودک می شود که می تواند استعداد خواندن را در وی تقویت کند.

جایگاه اجتماعی کودکان مبتلا به نارساخوانی

اختلالات کودکان ممکن است نتایجی در زندگی فردی و اجتماعی کودک داشته باشد. کاهش عزت نفس، مشکلات رفتاری، اضطراب، پرخاشگری و کناره گیری از دوستان، والدین و معلمان می تواند از تبعات این اختلال باشد.

علت اصلی ابتلا به اختلالات خواندن در کودکان چیست؟

علت اصلی ابتلا به این اختلال مشخصا و به صورت واضح معلوم نیست. اما ابتلا به برخی اختلالات، می تواند احتمال ابتلا به این بیماری را بالا ببرد. به عنوان مثال اگر کودکی مبتلا به بیش فعالی باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که در دوران مدرسه به اختلال نارساخوانی هم مبتلا باشد.

آیا کودکان مبتلا به دیسلکسیا باهوش نیستند؟

وجود این اختلال نمی تواند بر هوش افراد دلالت کند. افراد مبتلا به این بیماری هم مانند سایر کودکان باهوش هستند. فقط به دلیل اینکه در دوران مدرسه با اختلالات بیشتری دست و پنجه نرم می کنند، ممکن است از جانب اجتماعات مختلف طرد شوند. اینگونه کودکان معمولا تمایلات کمتری به اجتماعاتی که در آن ها نیاز به خواندن است، داشته باشند. به همین دلیل در گروه های مدرسه معمولا طرد می شوند. بنابراین نیاز به درمان و کنترل و همینطور کاردرمانی در دوران مدرسه در اینجا مشخص می شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید به بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز مراجعه نمایید.

دسیلیکسیا در کودکان

سخن آخر

کودکان ابتدایی با ورود به مدرسه ممکن است دچار اختلالاتی شوند که از پیش زمینه آن در آن ها وجود داشته است. درمان این اختلال در دوران کودکی، به عملکرد بهتر کودک در روند درمان کمک می کند.  اختلال دیسلکسیا درمان قطعی ندارد. بلکه رویکرد های درمانی، شامل کنترل و تقویت استعدادهای دیگر در کودک است. اهمیت کاردرمانی کودکان در دوران مدرسه در تشخیص و درمان انواع اختلالات یادگیری در کودکان است.

مرکز کاردرمانی دکتر وحید بیاتی

کاردرمانگر - آناتومیست بالینی
کاردرمانی تخصصی کودکان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز

2 پاسخ

  1. دختر من 4 سالشه و تقریبا بعضی از این علائم رو داره
    بیارمش پیشتون یا هنوز سنش کمه باید صبر کنم ؟

    1. با سلام. خیر ارزیابی باید در اسرع وقت صورت بگیرد تا در صورت وجود مشکل مداخله زودهنگام آغاز گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *