شیوع اختلالات همراه در اوتیسم  

بیماری های روانی همراه با اوتیسم

شیوع اختلالات همراه در اوتیسم  

آنچه می خوانید...

در این مقاله قصد داریم به بررسی شیوع بیماری های همراه در اوتیسم بپردازیم. ممکن است برخی بیماری ها و اختلالات را در کودکتان مشاهده کنید و تصور کنید این موارد ناشی از همین بیماری است. اما تحقیقات نشان می دهد که احتمال ابتلا به برخی اختلالات در کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم بیشتر است و لازم است به علائم اوتیسم در کودکان توجه بیشتری شود.

اگر کودک مبتلا به اختلال اوتیسم را حداقل یکبار دیده باشید، حتما خواهید فهمید که کودکان مبتلا به این اختلال تجربه های منحصر به فردی را دریافت می کنند.

اوتیسم یک اختلال فردی است. اوتیسم بر خلاف باورهای عمومی یک اختلال با تنوع گسترده و احتمال شیوع بالای اختلالات همراه است. این بیماری ویژگی های شخصی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. وجود یک یا چند بیماری به همراه اختلال طیف اوتیسم درکودکان یکی از مواردی است که لازم است مورد بحث و بررسی قرار بگیرد. درواقع احتمال ابتلای این کودکان به برخی بیماری ها در زمینه های مختلف از مردم عادی بیشتر است.

علائم بیماری همراه با اوتیسم

همه چیز درباره شیوع بیماری های همراه با اختلال طیف اوتیسم در کودکان

تیم پزشکی و کاردرمانگران همیشه به والدین هشدار می دهند که مراقب شیوع بیماری های همراه در اوتیسم باشند.

به طور نگران کننده ای، مطالعات متعدد نشان می دهد که افراد مبتلا به اختلال اوتیسم طول عمر بسیار کوتاه تری دارند نه به دلیل خود اختلال اوتیسم بلکه به دلیل شرایط سلامت روانی و جسمی و بیماری های همراه آن. مدیریت و درمان بهتر بیماری‌های همراه می‌تواند منجر به نتایج مادام‌العمر بهتر برای افراد مبتلا به اوتیسم، از جمله افزایش طول عمر آنها شود.

شایع ترین بیماری های همراه با اختلال اوتیسم در کودکان

بیماری های همراه می توانند تأثیر قابل توجهی بر رفتار، رشد و سلامت داشته باشند. شناسایی زودهنگام، درمان و توسعه مداخلات مناسب و اتخاذ رویکرد مراقبت مشترک ( هم از بیماری اوتیسم و هم از بیماری‌های همراه آن) می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا کمک کند.

اختلالات روانی در کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم

تقریبا چیزی حدود 85 درصد از کودکان مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم، به سایر اختلالات و بیماری های روانی مبتلا هستند که چیزی حدود 35 درصد ازاین افراد، از داروهای کمکی برای کنترل این اختلالات روانی استفاده می کنند. از شایع ترین این اختلالات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • 50 تا 70 درصد افراد مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم به ADHD مبتلا هستند.
  • 30 درصد از جمعیت این افراد به اختلال اضطرابی مبتلا هستند.
  • 26 درصد از جمعیت افراد این جامعه به افسردگی مبتلا هستند.
  • 11 درصد جمعیت این افراد، مبتلا به اختلالات دو قطبی هستند.
  • 7 درصد افراد مبتلا به اوتیسم از اسکیزوفرنی رنج می برند.
شیوع اختلالات همراه در اوتیسم

ADHD، اضطراب و افسردگی بیشترین بیماری ها در زمینه اختلالات روانی هستند که ممکن است کودکان طیف اوتیسم به آن مبتلا باشند.

تشخیص بیماری‌های روانی همراه می‌تواند بسیار دشوار باشد، زیرا بسیاری از علائم می‌تواند شبیه علائم اصلی اوتیسم باشد، از جمله آن ها می توان به مشکلات در برقراری ارتباط و بیان، عدم تعامل، بی‌توجهی، عدم تماس چشمی، رفتارهای تکراری و مشکلات تنظیم هیجانی اشاره کرد.

اختلالات ژنتیکی در کودکان مبتلا به طیف اوتیسم

توصیه پزشکان برای همه کودکانی که دارای اختلال طیف اوتیسم هستند، این است که به دلیل افزایش نرخ اختلالات ژنتیکی همراه که می‌تواند همراه با اوتیسم رخ دهد، با یک متخصص ژنتیک مشورت کنند. در بسیاری از اختلالات ژنتیکی، تشخیص زودهنگام و مداخله می تواند در نتایج بلند مدت تحول ایجاد کند.

برخی از اختلالات ژنتیکی که با اوتیسم مرتبط هستند عبارتند از: سندرم X شکننده (FXS)، سندرم داون و دیستروفی عضلانی دوشن. از میان این اختلالات ژنتیکی، میزان ابتلا به سندرم داون برای افرادی که مبتلا به اختلال اوتیسم هستند، بسیار بالاست و این عدد چیزی نزدیک به 40 درصد است.

اختلالات عصبی، صرع و اختلال عملکرد حسی

شیوع اختلالات عصبی در افراد مبتلا به اوتیسم بیشتر از جمعیت عمومی است. بیشتر احتمال دارد افراد مبتلا به اوتیسم به ماکروسفالی، هیدروسفالی، فلج مغزی، میگرن و اختلال عملکرد سیستم عصبی خودمختار و همچنین ناهنجاری های مادرزادی سیستم عصبی مبتلا شوند. در میان بیماری های ذکر شده، شایع ترین آن ها در این افراد ابتلا به صرع است.

اختلال عملکرد حسی نیز با شیوع بالایی در افراد مبتلا به اوتیسم رخ می دهد. اختلال عملکرد حسی می‌تواند منجر به این شود که فرد در فیلتر کردن ورودی‌های حسی دچار مشکل شود و او را نسبت به محرک‌ها بیش از حد یا کم تر از حد معمول حساس کند. این ناتوانی در پردازش اطلاعات حسی می تواند منجر به چالش هایی در زمینه یادگیری، رفتار، بهداشت شخصی، تغذیه، مشکلات ارتباطی، مشکلات اعتماد به نفس و عدم تمرکز شود.

اختلالات خواب

بین 50 تا 80 درصد از کودکان مبتلا به اوتیسم اختلال خواب دارند. مشکلات خواب شامل مشکل در به خواب رفتن، بیدار ماندن به صورت طولانی مدت، یا زود بیدار شدن در روزهای متوالی است.

این مورد می تواند نگرانی های عمده ای را هم برای فرد و هم برای خانواده آنها ایجاد کند. کمبود خواب در کودکان مبتلا به اوتیسم می تواند بر رفتار، پرخاشگری، یادگیری، اضطراب، توجه، سلامت روان، ارتباطات و توانایی درگیر شدن در فعالیت ها و زندگی روزمره آنها تأثیر بگذارد.

اختلالات گوارشی و تغذیه

اختلالات گوارشی در افراد مبتلا به اختلال اوتیسم شایع است. به طوری که 46 تا 84 درصد از جمعیت مبتلا به اختلالات طیف اوتیسم را تحت تأثیر قرار می دهد. علائم شایع آن که درکودکان اوتیسم  یافت می شود شامل حساسیت و عدم تحمل غذایی، تهوع، استفراغ، درد شکم، نفخ شکم، یبوست مزمن و یا اسهال، ریفلاکس معده به مری، زخم معده، کولیت، بیماری التهابی روده ویا عدم رشد به دلیل مشکلات تغذیه ای متعدد است.

بسیاری از این اختلالات ممکن است یک علت زمینه ای در وضعیت متابولیک، ناتوانی یا اختلال عملکرد بدن کودک داشته باشد.

درمان اختلالات جسمی همراه با اوتیسم

اختلال اوتیسم احتمال ابتلا به کدام بیماری ها را افزایش می دهد؟

اختلالات خود ایمنی، قلبی-عروقی، اختلالات آلرژیک و دیابت در افراد مبتلا به طیف اوتیسم بالا است. 25 درصد از این کودکان دارای نقص ایمنی و اختلال عملکرد هستند.

بیماری قلبی عروقی 37 درصد از جمعیت کودکان مبتلا به اوتیسم را تحت تاثیر قرار می دهد.

اختلالات آلرژیک به طور قابل توجهی در افراد مبتلا به اوتیسم نسبت به تمام گروه های سنی با افزایش قابل توجهی رو به رو است. در میان انواع اختلالات آلرژیک، آسم شایع تر است. شرایط آلرژیک می تواند بر رفتار تأثیر بگذارد و بین شدت آلرژی و شدت اوتیسم ارتباط مستقیم وجود دارد.

30 درصد از کودکان مبتلا به اوتیسم چاق هستند. به همین دلیل ممکن است با افزایش بیماری دیابت در افراد مبتلا به اختلال طیف اوتیسم مواجه شویم.

سخن آخر

اختلال طیف اوتیسم احتمال ابتلا به سایر بیماری ها را نیز افزایش می دهد. افرادی که به این اختلالات مبتلا هستند،  ممکن است یک بیماری همراه نیز داشته باشند. بنابراین علائم را نباید نادیده گرفت یا به سادگی فرض کرد چرا که آنها به عنوان بخشی از علائم اوتیسم در فرد هستند. مداخلات زودهنگام پزشکی تاثیر زیادی در درمان و همچنین بهبود کیفیت زندگی و طول عمر افراد مبتلا به اوتیسم خواهد داشت.

مرکز کاردرمانی دکتر وحید بیاتی

کاردرمانگر - آناتومیست بالینی
کاردرمانی تخصصی کودکان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکتر وحید بیاتی