با تفاوت اوتیسم و بیش فعالی آشنا شوید!

با تفاوت اوتیسم و بیش فعالی آشنا شوید!

آنچه می خوانید...

تفاوت اوتیسم و بیش فعالی می‌تواند برای برخی والدین و افراد چالش برانگیز باشد. بیش فعالی و اوتیسم دو اختلال هستند که در طیف اختلالات رفتاری قرار می­گیرند که ممکن است نتوانید تفاوت این دو را تشخیص دهید. توجه داشته باشید که این دو اختلال بیشتر دامنه توجه و تمرکز، بیان احساسات و رفتار را تحت تاثیر قرار می‌دهند. اکثر والدین راجع به سلامت فرزند خود نگران هستند و می‌خواهند بدانند که فرزندشان به کدام یک از این دو اختلال مبتلا است. پس اگر می خواهید در مورد تفاوت این دو بیشتر آشنا شوید، همراه ما باشید.

تفاوت اوتیسم و بیش فعالی

تفاوت اصلی اوتیسم و بیش فعالی

بیماری‌های بیش فعالی و اوتیسم از کودکی آغاز می‌شوند و می‌توانند تا بزرگسالی ادامه یابند. آن‌ها به شکلی هستند که می‌توانند تمام زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهند. از مهم ترین تفاوت میان این دو اختلال می توان به این موارد اشاره کرد:  

🟢 رفتار

مشکل در ایجاد ارتباط و رفتار با افراد، مشخصه بارز افراد دارای اوتیسم است. برخی از افراد مبتلا به بیش فعالی هم این مشکل را دارند، اما به شکل‌های مختلف بروز می‌کند. کودکان یا بزرگسالانی که مبتلا به بیش فعالی هستند به طور مداوم صحبت می‌کنند و متوجه نیستند که حرف آن‌ها چه اثری روی دیگران  و طرف مقابلشان می‌گذارد.

آن‌ها معمولا لجبازتر هستند و می‌خواهند که حرف خود را به کرسی بنشانند؛ ولی در مقابل کودکان و افرادی که دارای اوتیسم هستند، رفتاری کاملا متفاوت با این گروه دارند. آن‌ها قادر به برقراری تماس چشمی به مدت طولانی نیستند و مدام چشم‌های خود را می‌دزدند. همچنین از حرکات و زبان بدن برای صحبت کردن و رساندن منظورشان استفاده نمی ‌کنند. این موارد از تفاوت اوتیسم و پیش فعالی به حساب می‌آید.

اکثر آن‌ها به یک موضوع خاص علاقه دارند و مدام در مورد آن صحبت می‌کنند. افراد مبتلا به اوتیسم هیچ نشانه ای از درک تعاملات اجتماعی از خود نشان نمی‌ دهند و طبیعتا نمی‌توانند به آن‌ها نیز پاسخ دهند. یکی از تفاوت‌های اوتیسم و بیش فعالی در پرخاشگری است که معمولا افراد مبتلا به بیش فعالی آن را بیشتر نشان می‌دهند.

🟢 بیان عاطفی

افراد مبتلا به اوتیسم درگیری بیشتر با بیان عاطفی و نشان دادن احساسات خود دارند. این افراد معمولا برای بیان احساسات خود تلاش می‌کنند، در حالی که افراد مبتلا به بیش فعال هیچ تلاشی از خود نشان نمی‌دهند. همچنین گاهی اوقات کسانی که بیش فعالی دارند، ممکن است نتوانند خوب صحبت کنند و در بیان کلمات دچار مشکل می‌شوند.

توجه داشته باشید کسانی که بیش فعالی دارند چون نمی‌توانند به خوبی از قوانین و مهارت‌های اجتماعی پیروی کنند، معمولا در  یافتن دوست دچار مشکل می‌شوند. حتی برخی از آن‌ها در حفظ دوستی‌ها نیز دچار مشکل هستند.

آن‌ها اغلب به بی توجهی متهم می‌شوند چرا که نمی‌ توانند به دوستان خود پاسخ دهند. همین امر، تاثیر منفی روی اعتماد به نفس و عزت نفس آنها خواهد داشت.  همچنین این گروه از افراد معمولا حس خوبی راجع به خود ندارند و تصور می‌کنند که فرد مفیدی نیستند چرا که رفتار آن ها همانند دیگر افراد نیست.

🟢 تمرکز

در شرایط سخت، کنترل افرادی که مبتلا به اوتیسم هستند، بسیار دشوار است، زیرا این افراد همیشه یک حالت دفاعی نسبت به محیط اطراف دارند. هم افراد مبتلا به اوتیسم و هم افراد بیش فعال در تمرکز کردن مشکل دارند که شدت آن در افراد بیش فعال کمتر است.

این افراد به خصوص در هنگام مطالعه و کار کردن در حفظ تمرکز مشکل دارند و مدام حواسشان به اطراف پرت می‌شود. افراد دارای اوتیسم اگر بحث موضوع مورد علاقه شان در میان باشد، به خوبی می‌توانند تمرکز کنند و هیچ مشکلی برای آن ندارند.

با توجه به الگوی فکری که دارند، رفتن از یک کار به کار دیگر برای آن‌ها بسیار دشوار است و اگر علاقه ای به کار خود نداشته باشند به هیچ عنوان نمی‌توانند روی آن تمرکز کنند.

افراد بیش فعال کاملا در مقابل افراد اوتیسمی قرار دارند یعنی برای آن‌ها تمرکز کردن بسیار دشوار و حتی ناممکن است؛ این مسئله به حدی است که روی مسائل مورد علاقه شان هم نمی‌توانند تمرکز کنند.

تفاوت اوتیسم و بیش فعالی در نحوه درمان

تفاوت اوتیسم و بیش فعالی در نحوه درمان

با توجه به تفاوت اوتیسم و بیش فعالی، قطعا نحوه درمان آنها هم متفاوت است ولی تشخیص آن‌ها معمولا مشابه است.

برای درمان بیش فعالی می‌توان داروهای مختلف را تجویز نمود، اما اوتیسم هیچ درمان دارویی ندارد. مهم ترین روش های درمانی ان عبارتند از:

✳️ رفتار درمانی: این نوع درمان می‌تواند روی مهارت‌های خاصی کار کند و رفتارهای منفی را کاهش دهد.

✳️کاردرمانی: بسیاری از افراد مبتلا به اوتیسم از صداهای بلند و نور زیاد اذیت می‌شوند. این درمان می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا خود را کنترل کنند.

✳️ مراجعه به روانشناس: این افراد می‌توانند با مراجعه به روانشناس تا حدی تعاملات اجتماعی و نحوه بیان احساسات خود را تقویت کنند.

درمان‌هایی که برای بیش فعالی در نظر گرفته می‌شود:

✳️ داروها: داروهایی که برای پیش فعالی توصیه می‌شود، بیشتر برای افزایش تمرکز هستند.

✳️ کاردرمانی: با این که تفاوت اوتیسم و بیش فعالی در رفتار کاملا مشهود است، اما هنوز هم در محل‌ های مختلف مانند مدرسه مشکل ایجاد می کند که با کاردرمانی می ‌توان به حل آن کمک کرد.

دقت داشته باشید که حتما به بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز مراجعه نمایید.

سوالات متداول

آیا یک شخص می‌توان اوتیسم و بیش فعالی را به طور همزمان داشته باشد؟

بله- ممکن است به طور همزمان به دو اختلال مبتلا باشد.

آیا می‌توان اوتیسم را با بیش فعالی اشتباه گرفت؟

بله- با توجه به این که برخی از علائم آن‌ها مشابه است، این امکان وجود دارد.

آیا بیش فعالی می‌تواند باعث بروز اوتیسم شود؟

خیر- این دو کاملا متفاوت هستند.

در نهایت….

بیماری‌های مربوط به اختلال عصبی-تکاملی در بین افراد در سال‌های اخیر افزایش یافته اند. این اختلالات بیشتر از زمان کودکی شروع می‌شوند، بنابراین تشخیص آن‌ها سخت است. بسیاری از افراد بیش فعالی را با اوتیسم اشتباه می‌گیرند. برای درک بهتر و تشخیص این دو اختلال می‌توانید با ما در ارتباط باشید.

مرکز کاردرمانی دکتر وحید بیاتی

کاردرمانگر - آناتومیست بالینی
کاردرمانی تخصصی کودکان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *