آپراکسی در کودکان چه علائمی دارد؟ کوکان مبتلا به آپراکسی چگونه درمان می شوند؟ آیا انواع اپراکسی را می شناسید؟ تعریف. آپراکسی یک اختلال عصبی است که با از دست دادن توانایی اجرا یا انجام حرکات تعریف می شود. اینگونه افراد میل و توانایی انجام کارها را ندارند. در صورتی که آپراکسی خفیف باشد، به آن دیسپراکسی نیز گفته می شود. در این مقاله قصد داریم به همه چیز درباره انواع اپراکسیا و راه های درمانی آن اشاره کنیم.
علائم اپراکسی در کودکان چیست؟
علائم اپراکسی در کودکان را می شناسید؟ علامت بارز این اختلال، عدم توانایی در انجام حرکات فیزیکی در واقع عدم کنترل بر روی حرکات فیزیکی بدن است. اینگونه کودکان قادر نیستند برخی از حرکات بدن را به صورت ماهرانه مانند سایرین انجام دهند. اپراکسیا در کودکان ممکن است انواع مختلفی داشته باشد.
انواع اپراکسی شامل چه مواردی می شود؟
این اختلال بسته به علائم و محدود کردن توانایی های فرد ممکن است به انواع مختلف تقسیم بندی شود. درادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
حرکتی
این نوع اپراکسیا ممکن است ناشی از اختلالات در اندام ها و یا اختلالات فکری باشد. اختلالات حرکتی اندام های حرکتی کودک را تحت تاثیر قرار می دهند.
آپراکسی حرکتی اندامی
در این نوع اختلال حرکت هماهنگ اعضای بدن برای کودک غیر ممکن است. به عنوان مثال کودک نمی تواند برای حرکت دادن اندام در جهت درست و به صورت کامل اقدام کند. این اختلال کودک را در انجام حرکات ساده و مورد نیاز وی محدود می کند.
آپراکسی حرکتی فکری
این نوع اختلال در درک کودک به وجود می آید. در این نوع اختلال کودک توان پردازش دستورات را ندارد. همچنین ممکن است در تقلید از حرکات رفتاری دیگران دچار مشکل شود.
آپراکسی چشمی حرکتی
این نوع اختلال متوجه چشم های کودک می شود. کودکان مبتلا به این اختلال ممکن است در حرکات چشم ها دچار ناتوانی شوند. بنابراین این اختلال ممکن است وسعت دید کودک را مختل کرده و دچار اختلالات بینایی شود.
مفهومی
در این نوع از اختلال، کودک توان انجام کارهای چند مرحله ای را ندارد. همچنین کودک ممکن است توان اجرای دستورات ساده از جانب والدین را نداشته باشد.
گفتاری
این نوع اختلال در بخش گفتاری کودک مشکل ایجاد می کند و به دو نوع مختلف زیر تقسسیم بندی می شود.
آپراکسی دهانی
در این نوع اختلال کودک قادر به انجام حرکاتی که منجر به حرکت دادن لب و دهان هستند، نیست. به همین دلیل در گفتار کودک مشکل ایجاد می شود.
آپراکسی کلامی
در این نوع اختلال فرد توان تولید صداهای مختلف و ریتم های متفاوت کلامی را ندارد. این اختلال نیز به بخش گفتاری کودک آسیب وارد می کند.
ساختاری
در این نوع کودک قادر به انجام رسم های ساده نیست. بنابراین رسم الگوهای ساده برای وی غیر ممکن می شود. این اختلال ممکن است کودکان را در کشیدن نقاشی دچار مشکل کند. آن ها نمی توانند کپی کنند و ساختار های ساده را سر هم کنند.
اندیشه ای یا ایده ای
در این نوع اختلال کودک قادر نیست کار های روزمره را به انجام برساند. به عنوان مثال ممکن است کودک نتواند کفش های خود را بپوشد و یا برای کار های ساده برنامه ریزی و پردازش لازم را انجام دهد.
دلیل ایجاد آپراکسی چیست؟
برخی از والدین در پی آن هستند بدانند علت ایجاد این اختلالات در کودکشان چیست؟ علت اصلی و علمی این اختلال کمی ناشناخته است اما ممکن است به دلیل آسیب های مغزی ایجاد شود.
آسیب های مغزی اصلی ترین دلیل ایجاد اپراکسیا در کودکان است. به عنوان مثال این اختلالات در کودکان فلج مغزی دیده می شود. هرگونه آسیب به مغز نظیر ضربه، وجود تومور و یا سکته مغزی می تواند دلیل ایجاد این اختلالات باشد. برخی دیگر از اختلالات عصبی نظیر اتیسم، صرع و بیماری هایی از این قبیل می تواند موجب ایجاد این اختلال در کودکان شود.
یکی دیگر از اصلی ترین دلایل ایجاد این اختلال در کودکانی که مبتلا به اپراکسی مادرزادی هستند، اختلالات ژنتیکی است.
چگونه می توان اپراکسی را در کودکان تشخیص داد؟
برای تشخیص این عارضه باید تست های دقیقی انجام شود. این اختلالات ممکن است با دیسپراکسی و یا آفازی اشتباه گرفته شود. کاردرمانگر با انجام تست های متنوع متوجه وجود این اختلالات و همچنین نوع آن می شود. دلیل اصلی ایجاد اپراکسی در کودمان را می توانید از کاردرمانگر بپرسید. تست های حرکتی، گفتاری، شنوایی، حرکتی-بینایی و در مدل های مختلف، در بهترین مراکز کاردرمانی از کودکان گرفته می شود. همچنین اقدامات لازم درمانی برای بهبود استعداد های کودک و زندگی در شریط عادی تر اتخاذ می شود.
درمان اختلال آپراکسی در کودکان
آیا این اختلال درمان می شود؟ علت ایجاد آپراکسیا در کودکان ممکن است به دلیل وجود بیماری های دیگر باشد به همین دلیل برای درمان این اختلال باید بیماری های دیگر شناسایی و درمان شود. در صورتی که این اختلال به دلیل آسیب های مغزی ایجاد شده و قابل درمان نباشد، می توان با انجام تمریناتی آن را بهبود بخشید. برخی از مزایای استفاده از کاردرمانی در این موارد به شرح زیر است:
- بهبود مهارت های حرکتی کودک با تمرینات کاردرمانی
- انجام تکنیک هایی که موجب تقویت حافظه کوتاه مدت در کودک می شود
- انجام تمرینات گفتاردرمانی در صورت لزوم
- انجام تمرینات با حرکات متوالی
تمرینات کاردرمانی برای هر کودک بنا به مشکل و شرایط وی تجویز می شود. همچین ممکن است سرعت بهبودی و تقویت در هر کدام از آن ها متفاوت باشد.
کاردرمانی اپراکسیا در دوران مدرسه
انواع اختلال آپراکسی در کودکان در مدرسه ممکن است موقعیت کودک را تحت تاثیر قرار دهد. شروع کاردرمانی قبل از دوران مدرسه و همینطور ادامه دادن آن موقعیت کودک را تثبیت می کند. همچنین به وی در یادگیری دروس کمک می کند. برای این کار لازم است به بهترین مرکز کار درمانی در اهواز مراجعه کنید.
سخن آخر
آپراکسی در کودکان انواع مختلفی دارد که می تواند آن ها را در دوران مدرسه با مشکل مواجه کند. به همین دلیل کاردرمانی در مدرسه از اهیمت زیادی برخوردار است. این اختلال انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن موجب اختلالات حرکتی و اشاره ای در بخشی از بدن می شود. علت وجود آن می تواند به دلیل بیماری های زمینه ای دیگر و یا آسیب های مغزی باشد. اولین قدم برای درمان، مراجعه به مرکزکاردرمانی برای تشخیص نوع این اختلال است. کاردرمانی موجب تقویت استعداد های کودک برای جبران نقطه ضعف های وی می شود. پیگیری درمان این کودکان از طریق مراکز کاردرمانی بی شک یکی از مهم ترین اقدامات لازم است.
2 پاسخ
اقای دکتر من اهواز نیستم
امکانش هست پسر منو انلاین در مورد ای بیماری ویزیت کنید ؟
برای مشاوره آنلاین دکتر وحید بیاتی روی عبارت زیر کلیک کنید
مشاوره آنلاین دکتر وحید بیاتی