اختلالات گفتاری به چه معناست؟ آیا دیس آرتریا را می شناسید؟ آیا علائم اختلالات گفتاری در کودکان را می شناسید؟ اختلالات یادگیری در هر سنی ممکن است ایجاد شود. اما زمان تشخیص برای انجام اقدامات درمانی بسیار مهم است. چرا که هر چه این اختلالات در سنین پایین تر شناسایی و درمان شود، عواقب کمتری برای فرد دارد. گاهی وقتی کودک وارد مقطع دبستان می شود، متوجه این اختلالات می شوید. در این مقاله قصد داریم به علائم اختلالات گفتاری در کودکان، درمان آن و هرآنچه باید در اینباره بدانید، بپردازیم.
انواع اختلالات گفتاری در کودکان را بشناسید
مشکل در گفتار کودک در سنین ابتدایی زندگی باید جدی گرفته شود. این اختلالات انواع مختلفی دارد. شاید شناسایی انواع مختلف آن برای والدین و مربیان آسان نباشد. این در واقع کار یک گفتاردرمانگر است. در ادامه به برخی از انواع این اختلالات اشاره خواهیم کرد.
- آپراکسی گفتاری
- دیس آرتری
- آفازی
- لکنت زبان
- نوک زبانی یا لیسپینگ
- تاخیر گفتاری
همچنین کودکان مبتلا به اوتیسم دچار اختلالات گفتاری می شوند. البته به غیر از انواع نام برده شده در بالا، اختلالات گفتاری به دلایل دیگر نیز می تواند ایجاد شود.
گفتار فلجی یا دیس آرتریا چیست؟
شاید دیده باشید افرادی را که نامفهوم تکلم می کنند. گفتار فلجی یا دیس آرتریا زمانی ایجاد می شود که عضلاتی که برای گفتار استفاده می کنید ضعیف باشند یا در کنترل آنها مشکل داشته باشید. ایجاد اختلالات عصبی نیز می تواند بر روی تکلم تاثیرگذار باشد. هرگونه اختلال در تکلم لزوما دیس آرتریا نیست . تشخیص دقیق این اختلال، با مراجعه به بهترین کلینیک کاردرمانی در اهواز مشخص می شود. دیس آرتری فقط یکی از انواع اختلالات گفتاری در کودکان است. این عامل می تواند اکتسابی نیز باشد.

اختلال صدا گفتاری در کودکان به چه معناست؟
اختلالات صدا گفتاری همانطور که از نام آن پیداست، به دلیل عدم ادای درست کودک در صدای کلمات ایجاد می شود. به عنوان مثال به موارد زیر توجه کنید:
- حذف کردن صداها از کلمات
- افزودن صداها به کلمات
- تحریف صداها در کلمات
- تعویض صداها در کلمات
این کلمات ایجاد شده در کودک اکثرا بدون معنا هستند.
✅ اختلالات نوشتن در کودکان ابتدایی
علائم اختلالات گفتاری در کودکان چیست؟
- کودک شما کلمات خود را می کشد
- کودک شما خیلی به آرامی سخن می گوید
- کودک شما لکنت زبان دارد
- کودک شما شکل درست کلمات را ادا نمی کند
- کودک شما کم حرف است
- کودک شما در ایجاد انواع صدا مشکل دارد
این علائم را می توان از سه سالگی به بعد تشخیص داد. اما باید به اندازه سن کودک از او انتظار داشت. گفتار کودک معمولا در 8 سالگی تکمیل می شود و می تواند به ادای درست شکل کلمات بپردازد. اگر به وجود هرگونه اختلالات گفتاری در کودک خود پی بردید، لازم است هرچه سریع تر به یک گفتار درمانگر مراجعه کنید.
چرا کودکان به اختلالات گفتاری مبتلا می شوند؟
علت اغلب ناشناخته است، اما موارد زیر می تواند احتمال خطر اختلال گفتاری در کودک را افزایش دهد:
- اختلالات رشدی مانند اوتیسم
- اختلالات ژنتیکی مانند سندرم داون
- کم شنوایی
- اختلالات سیستم عصبی مانند فلج مغزی
- بیماری هایی مانند عفونت مکرر گوش
- اختلال ساختار دهانی و اندام های گفتاری مانند شکاف لب یا کام
این مشکل می تواند از بدو تولد در فرد وجود داشته و یا بعدا ایجاد شود. در کودکان بیشتر شاهد آن هستیم این اختلال از بدو تولد در آن ها وجود دارد.
درمان انواع اختلالات گفتاری در کودکان
برخی از اختلالت گفتاری در کودکان درمان می شوند. آن دسته از اختلالاتی که به علت ایجاد آسیب به مغز وجود دارند، ممکن است هرگز درمان نشوند. پس راهکار چیست؟ اینگونه اختلالات کنترل می شوند. به این صورت که سایر بخش های مغز تقویت شده و حتی در برخی موارد پس از طول درمان این اختلالات حس نمی شود. گفتار درمانی با استفاده از تکنیک های آسیب شناسی گفتاری به درمان این نوع اختلالات می پردازد. برخی از این اختلالات با تکنیک های گفتار درمانی، برطرف خواهد شد.

آسیب شناس گفتارمی تواند یک برنامه درمانی برای کمک به کودک شما و برای درمان این نوع اختلالات تنظیم کند. این ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی با کودکان کار می کنند تا به آنها کمک کنند تا با تمرینات مختلف کودک این اختلالات را در کودک بر طرف کند.
نقش کاردرمانی در اختلالات گفتاری
کاردرمانی در درمان اختلالات گفتاری چه نقشی دارد؟ تا به حال به این فکر کرده اید که اختلالات گفتاری در کودک ممکن است به دلیل مشکلات شنوایی باشد؟ کاردرمانی با انجام معاینات دقیق، علل اصلی این عارضه را شناسایی می کند. در صورت نیاز کودک شما را به گفتاردرمانگر معرفی می کند.
گفتاردرمانی کودکان اوتیسم
در بالا هم به این نکته اشاره کردیم که اختلالات گفتاری در کودکان ممکن است به دلیل اوتیسم باشد. گفتاردرمانی تنها یکی از بخش های کنترل و مراقبت از کودکان دارای اختلال اوتیسم است. به این صورت و با پیگیری جلسات گفتار درمانی، سعی در بهبود مهارت های اجتماعی کودک می شود. همچنین کاردرمانی، به بهبود سایر مهارت های حرکتی این کودکان کمک خواهد کرد. یکی از شیوه های موثر درمان در این کودکان بازی درمانی است. مراجعه به یک مرکز کاردرمانی خود در این زمینه نقش پررنگی ایفا می کند.
سخن آخر
اختلالات گفتاری در کودکان انواع مختلفی دارد. همچنین در مقاله به دو مورد آن اشاره کردیم. اینگونه اختلالات در کودکان ممکن است تا دوران مدرسه مشخص نشود. اختلالات یادگیری در کودکان معمولا در اول ابتدایی توسط والدسن و مربیان مدرسه شناسایی می شود. قدم دوم مراجعه به کاردرمانی برای انجام معاینات بیشتر است. در صورتی که انواع اختلالات گفتاری در کودک تایید شود، ممکن شما باید به یک گفتاردرمانگر مراجعه کنید با یا انواع روش های درمانی این نوع اختلالات کنترل و درمان شود.
✔️ نگارنده: گفتاردرمانگر زهرا خرم نظری