آیا می دانید کودکتان در چه سنی شروع به راه رفتن می کند؟ از چه سنی والدین باید نگران علت دیر راه افتادن در کودک باشند؟ راه رفتن بخشی از رشد کودک است. اما لازم است والدین بدانند همه کودکان در یک سن خاص شروع به راه رفتن نمی کنند. برخی از کودکان از ۹ ماهگی شروع به راه رفتن می کنند و برخی دیگر نزدیک به ۱۸ ماهگی. اما زمانی که شما می ببینید تا سن ۱۸ ماهگی کودکتان شروع به راه رفتن نمی کند، لازم است حتما بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد. در ادامه مقاله در ارتباط با علت دیر راه رفتن کودکان و هر آنچه باید درارتباط با آن بدانید، اشاره خواهیم کرد.
چه زمانی نیاز است نگران دیر راه افتادن کودک باشید؟
کودک شما باید تا سن ۱۸ ماهگی بدون کمک راه برود. بنابراین اگر می بینید کودکتان در حال از دست دادن زمان است، لازم است پیگیر یافتن دلیل آن باشید. حتی کودکانی که توانایی راه رفتن تا سن ۱۸ ماهگی بدون کمک را ندارند، دارای تاخیر در نظر گرفته می شوند. بنابراین قبل از آنکه کودک زمان بیشتری از دست بدهد، لازم است برای این کار اقدام نمود.
✅ رشد حرکتی کودکان چگونه باید باشد؟
علت دیر راه رفتن کودک چیست؟
گاهی اوقات، تاخیر در راه رفتن می تواند نشان دهنده یک تاخیر رشدی در کودکان باشد که نیاز به درمان دارد، یا ممکن است یک مشکل پزشکی دیگر مطرح باشد. با این حال، ممکن است همه چیز خوب بوده و کودک نوپای شما هر روز در راه رفتن پیشرفت کند.
در ادامه به برخی از شایع ترین دلایل دیر راه افتادن کودک اشاره خواهیم کرد. اما از والدین درخواست می شود حتما برای ارزیابی علمی و دقیق تر این موضوع به پزشک فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال یا یک کاردرمانگر مجرب مراجعه کنند.
برای بررسی دلایل دیر راه افتادن کودک باید به نکات زیر توجه کرد:
- از علل متداول تأخیر در مراحل مهم رشد حرکتی می توان به ویژگیهای خانوادگی یا ارثی اشاره کرد.
- راه افتادن دیرهنگام همچنین می تواند با داشتن تون عضلانی کم یا دیگر اختلالات حرکتی همراه باشد
- مشکلات پا یا ساق پا مانند دیسپلازی رشدی مفصل هیپ
- راشیتیسم
- فلج مغزی
- دیستروفی عضلانی
دوباره لازم به تاکید است که شناسایی علت دقیق این مورد با مراجعه زود هنگام به پزشک متخصص یا به کاردرمانی امکان پذیر است. همچنین در صورت مراجعه به کاردرمانی، با شناسایی علت دقیق زمینه ای این موضوع، مناسب ترین تمرینات حرکتی برای کودک در نظر گرفته خواهد شد.
چگونه می توان راه رفتن کودک را تسریع کرد؟
چگونه می توانید به تشویق کودک خود به راه رفتن کمک کنید؟ برخی اقدامات تشویقی وجود دارد که می تواند این کار را برای کودک شما آسان تر کند.
- با استفاده از یک اسباب بازی به تمرین حرکت راه رفتن در او بپردازید.
- از واکر نوزاد (روروئک) استفاده نکنید.
- دست کودک خود را در حین حرکت بگیرید.
- اگر کودک شما در راه رفتن مشکل دارد، زمانی که انرژی دارد و سرحال است، راه رفتن را با او تمرین کنید.
- از پوشاندن کفش به پای کودک درون منزل خودداری کنید.
- کفش های راحت را برای کودک خود به منظور راه رفتن در بیرون از منزل در نظر بگیرید.
بهترین تمرینات حرکتی برای راه افتادن کودک را بشناسید
برخی از تمرینات حرکتی در زمینه راه افتادن کودک شامل موارد زیر می شود:
گاهی اوقات کودک نمی تواند وزن خود را کنترل کند. در این موارد، بهتر است یک صندلی هم اندازه کودک برای او در نظر بگیرید. همچنین او را تشویق کنید اسباب بازی خود را روی زمین بگذارد و دوباره آن را بردارد و روی صندلی بنشیند.
کودک خود را در کنار مبل بگذارید که با یک دست مبل را نگه دارد. در همان زمان شما دست دیگرش را برای حفظ تعادل می گیرید. به آرامی در امتداد مبلمان به جلو و عقب حرکت کنید و راه رفتن را تمرین کنید.
زمانی که کودک شما دست خود را به مبل گرفته است، یک توپ فوم را روی زمین در کنار پای او قرار دهید. او ممکن است در ابتدا به طور تصادفی توپ را لگد بزند، اما همانطور که شما آن را در کنار پاهایش قرار می دهید، شروع به بلند کردن یک پا برای ضربه زدن عمدی به توپ می کند. توپ را در دو طرف بدن او قرار دهید تا بتواند با هر دو پا ضربه زدن را تمرین کند.
پشت سر کودک خود بایستید، دستان خود را دور بازوهای او قرار دهید و او را به حالت ایستاده بکشید. به آرامی یک دست را به سمت جلو و سپس دست دیگر را بکشید. تمرین راه رفتن را تا زمانی که کودکتان خسته شود ادامه دهید.
نوزادان راه رفتن را از طریق تکرار یاد می گیرند، بنابراین این فعالیت ها باید چندین بار در روز تکرار شوند.
سخن آخر
اگر احساس می کنید کودکتان در حرکت دادن پا ضعیف بوده و ممکن است راه رفتن را دیر آغاز کند، دلایل مختلفی برای آن وجود دارد که در مقاله به آن اشاره کردیم. اما لازم است برای بررسی بیشتر مشکل حرکتی کودک به کاردرمانی مراجعه شود. همچنین دیر راه افتادن کودک ممکن است امری طبیعی باشد. در هر صورت کودک باید بتواند تا ۱۸ ماهگی راه برود. در غیر این صورت سریعا اقدام کنید.
سوالات متداول
در ۱۴ ماهگی، معمولاً اگر کودک شما هنوز راه نمیرود، نگران کننده نیست. اگر فرزند شما در بازه زمانی معمول به بقیه مراحل پیشین رشد حرکتی خود دست یافته است، می توانید آرام باشید و به کودک نوپا اجازه دهید تا مهارت های راه رفتن را با سرعت خودش بدست آورد.
در بسیاری از موارد دیر راه افتادن کودک یک امر غیرطبیعی نیست. اما نیاز است بررسی های لازم در این زمینه انجام شود تا بشود علت دقیق را در این مورد شناسایی کرد.