احتمالا نام کاردرمانی را بسیار شنیده اید، اما با این نوع از روش درمانی و خدمات آن آشنا نیستید. شاید به واسطه اختلال یا بیماری خاصی که در کودک شما تشخیص داده شده است با این روش درمانی تا حدودی آشنا شده باشید، اما همچنان سوالات بسیاری ذهن شما را درگیر کرده است که دقیقا کاردرمانی چیست؟ کاردرمانی ذهنی کودکان با کاردرمانی جسمی کودکان چه تفاوتی دارد؟ آیا کاردرمانی برای فرزند من مفید است؟ کاردرمانی بزرگسالان برای چه افرادی مناسب است؟ بهترین مرکز کاردرمانی چه ویژگی هایی دارد؟ ما در این مقاله قصد داریم شما را با این رشته توانبخشی و همچنین معرفی خدمات و نحوه انتخاب بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز آشنا کنیم. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
کاردرمانی چیست؟
کاردرمانی یا آکوپِیشنال تراپی (occupational therapy) که به زبان فرانسوی به آن ارگوتراپی (Ergotherapy) نیز گفته می شود، یکی از رشته های توانبخشی است که با هدف سهولت در کارها و فعالیت های روزمره همه سنین (از کودک تا سالمند) انجام می گردد. از نظر لغوی کاردرمانی از دو کلمه آکوپیشن (occupation) به معنای اشتغال، پیشه، حرفه یا کار و لغت تراپی (therapy) به معنای درمان تشکیل شده است.
اگرچه آکوپیشن به معنای کار آورده شده است، اما در علم پزشکی آکوپیشن (اشتغالات انسانی) به مجموعه فعالیت هایی اطلاق می شود که انسان در ۲۴ ساعت شبانه روز به انجام آن ها مشغول است. این مجموعه فعالیت ها شامل کارهای روتین و روزمره ای مانند غذاخوردن، بازی کردن، بستن بند کفش، لباس پوشیدن و … است که توسط فرد در محل تحصیل، محل کار، خانه، مکان های اجتماعی انجام می شود.
هنگامی که افراد به هر دلیلی باتوجه به شرایط سنی قادر به انجام هر یک از فعالیت های روزمره خود نباشند، کاردرمانی در کنار دیگر درمان های پزشکی و توانبخشی به منظور بازیابی توانایی و بهبود فعالیت های روزمره فرد توصیه می شود. بنابراین، کاردرمانی، درمان مبتنی بر مشارکت در فعالیت های معنادار زندگی روزمره (مانند مهارت های خود مراقبتی، آموزش، کار یا تعامل اجتماعی) به ویژه برای فعال کردن یا تشویق مشارکت در چنین فعالیت هایی با وجود اختلالات یا محدودیت های عملکرد جسمی یا ذهنی، تعریف می شود.
تاریخچه کاردرمانی
اگرچه کاردرمانی در مقایسه با سایر رشته های پزشکی یک حرفه نسبتا جدید است، اما تاریخچه کاردرمانی دارای پیشینه ای غنی است. خاستگاه اولیه کاردرمانی بسیار دشوار است، زیرا اصول زیربنایی این درمان کاملا شهودی بوده و برای قرن ها در درمان پزشکی ادغام شده است.
در قرن هجدهم میلادی، اشخاصی که از بیماری های روانی رنج می بردند، تهدیدی برای جامعه محسوب می شدند. اکثریت این افراد در زندان ها زندانی بودند یا توسط خانواده هایشان از جامعه پنهان می شدند. در سال ۱۷۹۳، فیلیپ پینل (Philippe Pinel) روانپزشک فرانسوی که او را بنیانگذار روانپزشکی جدید می نامند، نظریه ای با نام moral treatment and occupation مطرح کرد که اغلب افراد آن را اولین نظریه در رابطه با کاردرمانی می دانند، اما این نظریه به صورت جدی گسترش نیافت.
کاردرمانی در قرن بیستم
در اوایل دهه ۱۹۰۰، پرستاری به نام سوزان تریسی با ارائه طرح استفاده از فعالیت های آکوپیشن (اشتغالات انسانی) موفق به درمان برخی بیماری های روانی شد. پس از دریافت نتایج مطلوب او اقدام به آموزش پرستاران در زمینه استفاده درمانی از فعالیت های آکوپیشن در سه حوزه شخصیتی، جسمی و روانی به عنوان بخشی از درمان کرد. در سال ۱۹۱۷ انجمن ملی ترویج کاردرمانی تاسیس شد که بعدها نام آن به انجمن کاردرمانی آمریکا تغییر داده شد. در این زمان بود که کاردرمانی بیشتر با پزشکی سازمانیافته مرتبط شد و با آن همسو شد، بنابراین یک رویکرد علمی در این زمینه مطالعاتی ایجاد کرد.
در سال ۱۹۴۷ اولین کتاب آموزش جامع اصول کاردرمانی با نام ” اصول کاردرمانی ویلارد و اسپکمن” منتشر شد. این کتاب توسط دو نویسنده هلن ویلارد و کلر اسپکمن از مدرسین و پیشگامان این حوزه تالیف شد. پس از آن حوزه کاردرمانی همچنان در حال رشد بود. در طول دهه ۱۹۶۰، کاردرمانی به عنوان یک رشته تخصصی معرفی شد.
کاردرمانگران برای درمان در زمینه های اطفال (کودکان) و ناتوانی های رشدی در الویت قرار گرفتند. در طول دهه های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰، کاردرمانی شروع به تمرکز بر کیفیت زندگی افراد کرد، بنابراین بیشتر درگیر آموزش، پیشگیری، غربالگری و حفظ سلامت شد. در حال حاضر اهداف کاردرمانی می تواند بر پیشگیری، کیفیت و حفظ استقلال تمرکز کند.
کاردرمانگر کیست؟
کاردرمانگران متخصصانی هستند که موفق به اخذ مدرک در رشته کاردرمانی شده و در کلینیک های کاردرمانی یا توانبخشی مشغول به فعالیت هستند. یک کاردرمانگر در بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز با افراد مختلف در هر سنی (کودک تا سالمند) که دارای معلولیت، آسیب یا بیماری هستند، به منظور تطبیق با محیط خانه، مدرسه، کار و اجتماع کار کرده و توانایی آن ها را جهت بازیایی یا افزایش انجام فعالیت های روزانه به صورت مستقل، بهبود می بخشند.
یک کاردرمانگر باید توانایی شناسایی و ارزیابی افراد را داشته و متناسب با مشکلات و ناتوانی های کودک یا بزرگسال، بهترین روش درمان را انتخاب کند. یک کاردرمانگر علاوه بر شناخت بیمار بر اساس آناتومی و فیزیولوژی بدن بایستی برنامه ای دقیق شامل مراحل و تکنیک های درمان را برای بیمار طراحی کند. علاوه بر این، شرایط محیطی بیمار از جمله محل زندگی، محل کار و مکان هایی که فرد بیشترین وقت خود را در آن سپری می کنند، توسط کاردرمانگر بررسی می شود. در واقع یک کاردرمانگر علاوه بر توجه به درمان بیمار، باید بر تمام ابعاد زندگی او نیز تمرکز داشته باشد.
یک کاردرمانگر چه وظایفی دارد؟
کاردرمانگران با تجهیزات ویژه و استفاده درمانی از فعالیت های روزانه، افراد معلول، بیماران یا افراد آسیب دیده را درمان می کنند. آن ها به بیماران کمک می کنند تا مهارت های مورد نیاز برای زندگی روزمره و کار را بهبود بخشیده یا بدست آورند. به طور کلی مهمترین ویژگی های کاردرمانگران به شرح زیر است:
- ارزیابی وضعیت و نیازهای بیمار
- توسعه برنامه های درمانی برای رفع نیازهای بیمار و کمک به آنها برای رسیدن به اهداف خاص
- ارزیابی خانه و یا محیط کار بیمار و توصیه سازگاری با نیازهای بیمار و بهبود استقلال
- آموزش استفاده از تجهیزات ویژه به بیماران و مراقبین آنها
- ارزیابی و مستندسازی پیشرفت برای اهداف طراحی شده
انواع کاردرمانی
به طور کلی کاردرمانی با اهداف جزئی و کلی در هر رده سنی به منظور بهبود وضعیت فرد در سه سطح جسم، ذهن و روان ارائه می شود. به طور کلی کاردرمانی به سه دسته زیر در گروه های کودکان و بزرگسالان تقسیم بندی می شوند.
کاردرمانی جسمی
کاردرمانی جسمی نوعی از کاردرمانی است که طرح ها و فعالیت هایی برای برطرف شدن مشکلات و ناتوانی های جسمی مانند ضعف حرکتی و اختلالات عصب شناختی توسط متخصص کاردرمانگر ارائه می شود.
کاردرمانی ذهنی
کاردرمانی ذهنی که اکثرا برای کودکان به کار گرفته می شود به حل مشکلات ذهنی مانند عدم تمرکز، ناتوانی در حل مسائل، عدم توانایی قضاوت و استدلال کردن، اختلالات یادگیری و سایر موارد کمک می کند.
کاردرمانی روانی
کاردرمانی روانی برای افرادی ارائه می شود که از اختلالات روانی مانند اختلالات خلقی و افسردگی، اختلالات اضطرابی، هذیان ها و توهم ها و … رنج میبرند. در این درمان، کاردرمانگر با روانپزشک یا روانشناس همکاری خواهد داشت.
هدف از کاردمانی چیست؟
هدف اصلی کاردرمانی، بازگشت مجدد فرد به اجتماع (محل کار یا تحصیل)، افزایش استقلال او در زندگی و ارتقا مشارکت های اجتماعی فرد است. در حقیقت مراجعه کننده باید بتواند پس از اتمام جلسات کاردرمانی به استقلال ذهنی و فیزیکی که در شروع جلسات برای او در نظر گرفته شده است، برسد. توجه داشته باشید که علاوه بر محدودیت ها و سوابق پزشکی بیمار، اهداف کاردرمانی باتوجه به شرایط سنی متفاوت است. به همین علت در ادامه این مقاله کاردمانی کودکان و بزرگسالان را به تفصیل بررسی خواهیم کرد.
کاردرمانی کودکان
همانطور که در بالا اشاره شد، کاردرمانی در سه سطح جسمی، ذهنی و روانی برای کودکان و بزرگسالان با هدف استقلال در انجام فعالیت های روزمره یا آکوپیشن ارائه می شود. کاردرمانی کودک (باتوجه به شرایط سنی) برای کسب استقلال کودک در انجام فعالیت های شخصی مانند ایستادن، راه رفتن، صحبت کردن، بازی کردن تا انجام تکالیف صورت می گیرد. برای مثال کودکی که به دلیل اختلال نقص توجه در یادگیری و آموزش دچار مشکل است می تواند از کاردرمانی بهره ببرد. در حقیقت وظیفه کاردرمانگر در حوزه کودکان، آموزش و رفع مشکلاتی است که بر سر راه کودکان برای انجام فعالیت های روزانه قرار گرفته است.
کاردرمانی جسمی کودکان
کاردرمانی جسمی کودکان با هدف رفع مشکلات و محدودیت های جسمی و حرکتی برای کودکان انجام می شود. در این نوع از کاردرمانی علاوه بر کاهش مشکلات جسمی کودکان، کاردرمانگران به تقویت قدرت عضلانی، پیشگیری از الگوهای حرکتی نادرست، پیشگیری از ایجاد دفورمیتی های مفصلی، درمان اختلالات حرکتی، رفع مشکلات عصب شناختی و ارتوپدی کمک می کنند.
برای مثال در این روش مشکلاتی مانند ناهنجاری صافی کف پا، انحراف ستون فقرات، پرانتزی یا ضربدری بودن پاها و سایر مشکلات جسمی-حرکتی کاهش یا به طور کامل برطرف می شود. همچنین این روش درمانی برای بازیابی قدرت حرکتی کودکان که در اثر سانحه دچار آسیب و ناتوانی جسمی شده اند، به کار گرفته می شود. در واقع تمام مشکلات جسمی کودکان ناشی از اختلالات مادرزادی یا مشکلات جسمی وارد شده بر اثر سانحه در این روش قابل درمان است. توجه داشته باشید که برخی از مشکلات حرکتی کودکان ناشی از اختلالات ذهنی بوده و بهتر است کاردرمانی جسمی و ذهنی به صورت همزمان برای کودک انجام شود.
کاردرمانی ذهنی کودکان
کاردرمانی ذهنی کودکان با هدف افزایش تمرکز، تقویت حافظه، ایحاد توانایی تجزیه و تحلیل، قدرت درک و حل مسائل ارائه می شود. این روش درمان برای کودکانی که به واسطه تاخیر در رشد یا ابتلا به برخی از بیماری ها دچار آسیب های مغزی و اختلالات ذهنی شده اند، انجام می گردد.
در حقیقت این روش با در نظر داشتن رشد طبیعی مغز کودک سعی می کند که مفاهیم شناختی برای تقویت مغز و مهارت های لازم را به وی آموزش دهد. در کاردرمانی ذهنی کودکان بر آموزش مفاهیم پایه، تقویت حافظه و توانایی های خودمراقبتی (مانند لباس پوشیدن، غذا خوردن، دستشویی رفتن و …) تاکید می شود. علاوه بر این، نحوه برقراری و ارتباط صحیح کودک با سایر افراد در جامعه آموزش داده می شود. برقراری ارتباط با برخی از کودکان، به ویژه آن هایی که توانایی در صحبت کردن و بیان نیازها، عواطف و احساسات خود را ندارند به کمک برخی تکنیک های خاص مانند بازی درمانی، نمایش یا داستان سرایی در بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز انجام می شود.
کاردرمانی روانی کودکان
اغلب کودکان به واسطه برخی از بیماری ها مانند اوتیسم، بیش فعالی و نقص توجه، اختلالات یادگیری و سایر بیماری ها ممکن است دچار محدودیت و یا عدم برقراری رابطه با دیگران، به ویژه همسالان خود شوند. در چنین شرایطی احتمال ابتلا به مشکلات و اختلالات روانی مانند اضطراب، استرس، افسردگی، گوشه گیری، توهم مفرط و هیجانات کنترل نشده نظیر خشم و عصبانیت افزایش می یابد.
کاردرمانی روانی دقیقا با هدف رفع مشکلات و اختلالات روانی زیر نظر روانپزشک مجموعه و توسط کاردرمانگر انجام می شود. لازم به ذکر است که علاوه رفع اختلالات روانی در این نوع روش درمان، مشکلات اجتماعی کودکان مورد بررسی قرار گرفته و برای درمان آن نیز اقداماتی صورت می گیرد.
در واقع به این نوع از روش درمان، کاردرمانی روانی-اجتماعی نیز اطلاق می شود، زیرا علاوه بر درمان اختلالات روانی مشکلات رفتاری ناشی از آن مانند عدم برقراری ارتباط با دیگران، مدیریت احساسات و بیان نیازهای کودک مورد بررسی و درمان قرار می گیرد. در مجموع هدف از کاردرمانی روانی-اجتماعی رفع مشکلات رفتاری و روانی کودکان است به طوری که کودک بتواند به حداکثر استقلال در کارهای روزمره خود برسد.
چه کودکانی به کاردرمانی نیاز دارند؟
کودکان با طیف وسیعی از بیماری ها و اختلالات جسمی، عاطفی و شناختی می توانند از کاردرمانی کودکان بهره ببرند. به طور کلی کودکان و نوجوانان مبتلا به مشکلات پزشکی ذیل می توانند از خدمات کاردرمانی استفاده کنند:
- آسیب ها و نقائص زمان تولد
- اختلالات پردازش حسی
- آسیب های مغز و نخاع ناشی از تصدفات و حوادث
- فلج مغزی
- بیماری های ارتوپدی و شکستگیها
- تاخیر رشدی
- عوارض پس از اعمال جراحی ارتوپدی و بازآموزی حرکتی آنها
- آسیب ها و بیمار های اندام فوقانی و دست
- مالتیپل اسکلروزیس (ام اس)
- اسپینا بیفیدا و انحرافات ستون فقرات
- اختلالات یادگیری
- اوتیسم و اختلالات نافذ رشد
- آرتریت روماتوئید نوجوانان
- مشکلات سلامت ذهن و اختلالات رفتاری
- سوختگی ها
- قطع عضو
اهداف کاردرمانی برای کودکان
همانطور که در بخش های قبلی اشاره شد، کاردرمانی در سه سطح جسم، ذهن و روان ارائه می شود. به واسطه تنوع بیماری و مشکلاتی که افراد از جمله کودکان با آن دست و پنجه نرم میکنند، تکنیک های مختلفی برای درمان هر یک از مشکلات مراجعین از طریق مرکز کار درمانی در اهواز وجود دارد. به طور کلی تکنیک های حرکتی با سه هدف زیر ارائه می شود:
آموزش مفاهیم درکی و شناختی
به هر آنچه که نیاز به درک و شناخت داشته باشد، مفاهیم شناختی و ادراکی گفته می شود. کاردرمانگران پس از ارزیابی کودک باتوجه به توانایی او در شناخت و درک محیط پیرامون به آموزش مفاهیمی مانند درک و شناخت شکل ها، صداها، حرکت ها و احساسات می پردازند. این نوع از آموزش ها علاوه بر رفع مشکلات کودکان مبتلا به اختلالات ذهنی می تواند به تقویت ذهنی تمام کودکان و شکوفایی استعدادهای آنان کمک کند.
پرورش مهارت های اجتماعی
مهارت های اجتماعی یکی از مهمترین راه های برقراری ارتباط با دیگران و جامعه است. در گذشته اهمیت ارتباط موثر با دیگران، به ویژه در کودکان نادیده گرفته می شد، اما در حال حاضر توانایی داشتن رابطه سالم نقش موثری در آینده کودکان دارد. نحوه برقراری ارتباط با همسالان و افراد بزرگسال، توانایی صحبت با دیگران، داشتن حس همدلی، توانایی بیان احساسات و نیازهای کودک از جمله مواردی هستند که در بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز ارائه می شود.
آموزش حرکات درشت و ظریف
یکی از مهمترین اهداف مرکز کاردرمانی در اهواز آموزش در استفاده صحیح از اندام ها و اصلاح مشکلات حرکتی کودکان است. اگرچه هر کودک رشد حرکتی متفاوتی دارد، با این حال تاخیر در رشد می تواند نقش اساسی در عدم توانایی حرکت های درشت (شامل دویدن، پریدن، شوت زدن، حرکات ورزشی و …) و حرکت های ظریف (شامل گرفتن اجسام، نقاشی و رنگ آمیزی، ساخت کاردستی و …) داشته باشد. یک کاردرمانگر با انجام تکنیک های مختلف می تواند توانایی کودک را برای تقویت حرکت های درشت و ظریف به منظور استقلال در انجام کارهای روزمره افزایش دهد.
کاردرمانی کودکان با چه تکنیک هایی انجام می شود؟
همان طور که در بالا اشاره شد، کاردرمانی در سه سطح جسمی، ذهنی و روانی به منظور افزایش مهارت های مختلف کودک انجام می شود. در واقع تکنیک هایی برای کاردرمانی کودکان به کار گرفته می شوند که با مشکلات و اختلالات کودک متناسب باشد. برای مثال برخی از کودکان تنها از یک مشکل جسمی یا ذهنی و یا روانی رنج می برند، در حالی که برخی از کودکان به واسطه بیماری های خاص دارای مشکلات متعددی هستند. به هر حال تمام فعالیت ها و تکنیک ها با هدف افزایش مهارت های فردی و استقلال کودک در انجام فعالیت های روزمره توسط متخصص کاردرمانگر طراحی می شوند. مهمترین تکنیک هایی که در بهترین مرکز کاردرمانی برای کودکان انجام می شود، به شرح زیر است.
تکنیک دست
کاردرمانی دست زیرمجموعه کاردرمانی جسمی محسوب می شود که به درمان مشکلات مخصوص شانه، آرنج، مچ و انگشتان دست می پردازد. این نوع از درمان نه تنها در کودکان بلکه در بزرگسالان با مشکلات زمینه ارتوپدی و مغز و اعصاب به کار گرفته می شود.
یکی از مهمترین تکنیک های درمانی برای کودکان، کاردرمانی دست است که به منظور تقویت و افزایش توانمندی های کودک در به کارگیری از دست ها و انگشتان انجام می شود. این روش نه تنها در کودکان زیر ۶ سال (سنین پیش از مدرسه) موثر است، بلکه به کودکان در مدرسه نیز برای رفع مشکلاتی مانند کند نویسی، عدم هماهنگی دست ها و ضعف عضلانی دستان کودک به کار می رود.
به طور کلی مهمترین اهداف تکنیک کاردرمانی دست در کودکان به شرح زیر است:
- تقویت عضلات دست
- تقویت حس عمقی
- اصلاح حرکت دست
- بهبود حس لامسه
- افزایش توانمندی دست ها
- ایجاد هماهنگی بین دو دست
- ایجاد هماهنگی بین دست ها و چشم ها
- تقویت و ایجاد مهارت های لازم برای انجام کارهای روزمره (مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن، بستن بند کفش و …)
تکنیک یکپارچگی حسی
اختلال یکپارچگی حسی زمان شکل می گیرد که در مسیر دریافت پیام های حسی مختلف (حس بینایی شنوایی چشایی و …) و همچنین تبدیل آنها به پاسخ مناسب در مغز، عملکرد غیر طبیعی وجود داشته باشد. به طور کلی در صورت وجود اختلال پردازش حسی دو حالت غیرطبیعی در کودکان به وجود میآید. در حالت اول، اطلاعات حسی غیرضروری و بیش از حد معمول تحریک کننده از مغز عبور کرده و موجب شکلی از هیجانات مانند سراسیمگی و حواس پرتی در کودک می شود.
در حالت دوم، اطلاعات حسی ناکافی و کمتر از حد معمول تحریک کننده در مغز پردازش شده و موجب فراموشی، پاسخ های تاخیری و گاهی اتفاقات ناگوار در کودک می شود. یکپارچگی حسی یکی از رویکرد های کاردرمانی است که با هدف متعادل و یکپارچه کردن پردازش حسی درونی به منظور تسهیل پاسخ های رفتاری، حرکتی و شناختی طبیعی انجام می شود. به طور کلی درمان های یکپارچگی حسی با اهداف زیر در بهترین مرکز کردرمانی در اهواز انجام می شود:
- بهبود و افزایش حس عمقی در کودک
- تمرین های مناسب برای هماهنگی اندام های فوقانی و تحتانی به صورت همزمان
- بهبود پردازش اطلاعات حسی با انجام تمرینات حسی – حرکتی
- ایجاد و تقویت هماهنگی بین حرکت چشم و دست ها
- بهبود مهارت های تعادلی کودک با انجام تمرینات حس وستیبولار
- از بین بردن ترس از ارتفاع و احساس نا امنی جاذبه ای در کودک
تکنیک های حرکتی
رشد حرکتی کودکان به تغییرات و مهارت های حرکتی ضروری در طول تکامل کودک گفته می شود. به طور کلی حرکات کودکان از درشت تا ظریف در هر کودک متفاوت است و هر کودک با توجه به شرایط محیطی و وراثتی با سرعت خاص خود رشد می کند. با این حال مداخله زود هنگام می تواند تا حد زیادی از ایجاد تاخیر رشد حرکتی بکاهد. به طور کلی تکنیک های حرکتی برای کودکان با اهداف زیر انجام می شود.
- هماهنگی حس حرکتی با حس بینایی
- اصلاح حرکت کودک
- ایجاد استقلال در انجام امور مختلف حرکتی مانند غلتیدن، پریدن، بلند شدن، راه رفتن و …
- پیشگیری از الگوهای حرکتی اشتباه
- تقویت قدرت عضلانی
- بهبود دامنه حرکتی کودک
- باز یابی توانایی های حرکتی از دست رفته
- کاهش مشکلات حرکتی و جسمی در کودکان با اختلالات مفصلی و ارتوپدی
بازی درمانی
اگرچه ممکن است بازی یک فعالیت ساده بنظر برسد، اما اهمیت آن در آموزش و حتی درمان برخی اختلالات ثابت شده است. بازی درمانی یکی از تکنیک های موثر در آموزش مفاهیم، افزایش مهارت های فردی و اجتماعی کودک، نحوه برقراری رابطه و حتی درمان برخی علائم ناشی از بیماری است. مهمترین مزایای بازی درمانی و اهداف این تکنیک کاردرمانی در کودکان عبارتند از:
- تقویت مهارت های اجتماعی کودکان
- افزایش مهارت دوست یابی کودک
- ایجاد مهارت های حل مسئله
- افزایش همدلی و احترام به دیگران
- یادگیری تجربه کردن و ابراز احساسات
- کاهش اضطراب، استرس و رفتارهای وسواسی در کودکان
- آشنایی با حس پذیرش مسئولیت در کودکان
- بهبود رشد حرکتی ظریف و درشت در کودکان
- کاهش علائم جسمی و ذهنی برخی از بیماری ها (مانند بیش فعالی و کمبود توجه و اختلال طیف اوتیسم )
- رفع ختلالات یادگیری و تاخیر در رشد ذهنی و حرکتی
- درمان مسائل خلقی مانند افسردگی در کودکان
- بهبود و کنترل رفتارهای پرخاشگرانه کودک
ماساژ درمانی
یکی از تکنیک های موثر در کودکان استفاده از ماساژ درمانی (ماساژتراپی) است که می تواند به حفظ تعادل و آرامش کودک کمک کند. علاوه بر این، ماساژ تراپی با هدف درمان برخی از مشکلات و اختلالات کودکان ارائه می شود. به طور کلی مهمترین هدف از این تکنیک عبارتند از:
- ایجاد حس آرامش و تعادل در کودک
- بهبود توجه و تمرکز کودکان (به ویژه کودکان مبتلا به بیش فعالی)
- افزایش سطح هوشیاری کودکان
- کاهش میزان عصبانیت و پرخاشگری کودکان
- افزایش حس عمقی در کودک
- افزایش میزان شناخت کودک با بدن خود
- بهبود مشکلات مربوط به حس لامسه کودکان
اتاق تاریک
اتاق تاریک که با عنوان اتاق حسی (room sensors) نیز شناخته می شود، یکی از تکنیک های درمانی است که در یک محیط جذاب برای کودکان توسط متخصص کاردرمانگر انجام می شود. در این روش از تجهیزات دیجیتالی و حسی برای بهبود مشکلات مانند پردازش بینایی، ناهماهنگی های حرکتی، افزایش تحمل کاری و اختلالات توجه استفاده می شود.
به طور کلی هدف از تکنیک اتاق تاریک به شرح زیر است:
- بهبود مهارت های توجه حرکتی در کودک
- بهبود سرعت پردازش ذهنی و کلامی کودک
- ارتقای مهارت های یکپارچگی حسی
- افزایش آستانه تحمل و صبر در کودکان
- توانایی کنترل هیجانات کودکان اختلال نقص توجه – بیش فعالی و اختلال طیف اوتیسم
آب درمانی
آب درمانی یکی از روش های موثر در درمان و کاهش علائم بیماری ها در کوکان، به ویژه کودکان مبتلا به فلج مغزی و اوتیسم است. اگرچه آب درمانی می تواند به کاهش استرس، تقویت عضلات و افزایش قدرت در کودکان کمک کند، با این حال در کودکان مبتلا به اوتیسم و فلج مغزی بسیار موثر عمل کرده است. مهمترین اهداف آب درمانی برای کودکان مبتلا به اتیسم و فلج مغزی به شرح زیر است.
آب درمانی برای کودکان اتیسم
- تقویت حس عمقی و وستیبولار
- کاهش استرس و بیقراری کودک
- بهبود رفتارهای اجتماعی
- کاهش اختلالات پردازش حسی
آب درمانی برای کودکان فلج مغزی
- تقویت مهارت های حرکتی و تعادلی کودکان
- کاهش حس ناامنی جاذبه ای
- کاهش استرس و تنش
- تسکین درد و گرفتگی های عضلانی و مفصلی
- تقویت ضربان قلب و بهبود عملکرد آن
- بهبود دامنه حرکتی
- کاهش ناراحتی و دردهای پس از تمرینات حرکتی
کاردرمانی بزرگسالان
کاردرمانی در هر گروه سنی به منظور توسعه تواناییهای لازم برای انجام فعالیتهای روزمره زندگی و همچنین یافتن راههایی برای جبران محدودیتهای فیزیکی، شناختی و یا عاطفی برای مشارکت در فعالیتهای روزانه افراد انجام می شود. به طور کلی مهمترین اهداف کاردرمانی در بزرگسالان عبارتند از:
- بازگشت مجدد فرد به اجتماع
- افزایش استقلال فرد در زندگی
- بهبود مهارت های فردی
- ارتقا مشارکت های اجتماعی فرد
در حقیقیت مراجعه کنندگان بزرگسال (از جوان تا سالمند) باید بتوانند در طی درمان یا پس از پایان کاردرمانی، کارهای روزمره و روزانه خود را بدون نیاز به شخص دیگری انجام دهند.
چه بزرگسالانی به کاردرمانی نیاز دارند؟
کاردرمانی در بزرگسالان با هدف استقلال در انجام فعالیت های روزمره (آکوپیشن) انجام می شود. افرادی که معمولا به کاردرمانی احتیاج دارند، کسانی هستند که به دلیل مشکلات پزشکی مادرزادی یا در اثر بروز سانحه و بیماری دچار ناتوانی در فعالیت های روزمره خود شده اند. به طور کلی بزرگسالان مبتلا به مشکلات پزشکی زیر می توانند از خدمات زیر در بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز استفاده کنند:
- آسیب های اندام فوقانی و دست
- اختلالات بلع و مشکل در غذا خوردن
- عوارض و مشکلات ناشی از تصادفات
- بیماریهای مزمن مانند آرتریت (التهاب مفاصل) و مالتیپل اسکلروزیس (ام اس)
- سکته مغزی، حملات قلبی، سوختگیها و قطع عضو
- ضایعات و بیماری های ارتوپدیک و شکستگیها
- مشکلات شناختی
- آسیب های ناشی از کار و استرس های تکرار شونده
- ضایعات نخاعی
- بیماران ارتوپدی ای که تحت عمل جراحی ترمیمی قرار گرفته اند و قصد انجام کاردرمانی اندام فوقانی و دست را دارند (ترمیم تاندون دست و اعصاب آن، ترمیم تاندون عضلات مفصل شانه و تویض مفاصل اندام)
خصوصیات بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز
یکی از مهمترین ویژگی هایی که یک مرکز کاردرمانی در اهواز داشتن تحصیلات، تخصص، تجربه، مهارت و سوابق درخشان مرکز یا کاردرمانگرانی است که در مجموعه فعالیت می کنند. علاوه بر این، برقراری ارتباط خوب و ایجاد صمیمیت بین کاردرمانگر و مراجعین، به ویژه کودکان بسیار ضروری است. عدم ارتباط کاردرمانگر با بیمار، به ویژه کودکان، نه تنها از مشکلات آن ها نمی کاهد، بلکه ممکن است استرس، اضطراب و بقراری آن ها را افزایش داده و درمان نتیجه عکس داشته باشد.
همچنین، وجود تجهیزات و امکانات پیشرفته در بهترین مرکز کاردرمانی از همیت بسزایی برخوردار است. در حال حاضر با گسترش علم پزشکی و پیشرفت تجهیزات در حوزه توانبخشی شاهد تکنیک ها و ابزارهای بسیار موثری برای درمان اختلالات کودکان و بزرگسالان هستیم. بدون شک روش ها و تکنیک های قدیمی نمی توانند نتایج مطلوبی را برای افراد تحت درمان ایجاد کند.
ویژگی های یک کاردرمانگر خوب
اگرچه تخصص و تحصیلات در زمینه کاردرمانی از اساسی ترین ویژگی های یک کاردرمانگر حرفه ای به شمار می رود، اما برخی ویژگی ها در کنار سواد علمی از اهمیت بسزایی برخوردار است. به طور کلی سه ویژگی یک کاردرمانگر خوب عبارتند از:
صبر و شکیبایی
یکی از مهمترین ویژگی های یک کاردرمانگر خوب در مرکز کاردرمانی در اهواز، داشتن صبر و حوصله کافی است، زیرا اکثر بیمارانی که به کار درمانی مراجعه می کنند به علت بیماری و مشکلات کمی زود رنج و بی حوصله هستند. کاردرمانگرها با افراد در سنین مختلف و بیماری های متنوعی سروکار دارند بنابراین لازم است آنها با توجه به شرایط بیمار و گروه سنی آنها از صبر و حوصله بالایی برخوردار باشد. این خصوصیت به ویژه در کاردرمانگرهایی که با کودکان ارتباط دارد از اهمیت بالایی برخوردار است یک کاردرمانگر کودک باید درک درستی از رفتار و احساسات کودک داشته باشد.
عدم تکرار مراحل درمان
درمانگر نباید به یک روال روتین و تکراری عادت کند. او باید سعی کند از فعالیت ها، تکالیف و تمرینات متنوع و در عین حال مفرح برای دستیابی به یک هدف خاص بهره بگیرد. چند ماه به یک شکل با یک کودک کار کردن میتوانند برای او خسته کننده باشد. گاهی اوقات یک تغییر هرچند کوچک میتواند برای کودک جالب توجه بوده و بر جذابیت جلسه درمانی بیافزاید. علاوه بر این، یک درمانگر خوب باید همیشه در پایان هر جلسه پیشرفت های مراجعه کننده را ارزیابی کرده و در مواقع لزوم آمادگی تغییر برنامه درمانی خویش را داشته باشید. البته رعایت تمام این نکات مستلزم این است که درمانگر از پیش درباره همه مشکلات بیمار آگاهی داشته باشد.
به روز کردن اطلاعات
با توجه به پیشرفت دائمی علوم به ویژه در حوزه پزشکی و توانبخشی و تغییر احتمالی تکنیکها و روشهای درمانی، درمانگر باید با کتب، مقالات و منابع علمی روز و معتبر آشنایی کامل داشته و با مطالعه آنها به دانش خویش بیافزاید. از طرفی لازم است او با شرکت در جلسات بازآموزی که به طور دائم توسط دانشگاه علوم پزشکی سراسر کشور و نیز مرکز هر استان برگزار می شود، به ارتقای سطح دانش روز خود کمک کند.
منظم بودن
یک کاردرمانگر خوب به موقع در کلینیک حاضر می شود و انضباط کاری دارد. به طور کلی اکثر کاردرمانگران برای وقت بیمار ارزش قائل هستند. یکی از مزایای حضور در کلینیک پیش از مراجعه بیمار آن است که درمانگر فرصت پیدا میکند به برنامه درمانی خویش فکر کند، راهکار بیندیشد و فعالیت ها و تجهیزات مورد نیاز را از پیش طراحی و آماده کند.
چگونه بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز را بیابیم؟
جستجو در اینترنت
با توجه به پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن موبایل های هوشمند، امکان جست و جوی بهترین مرکز کاردرمانی بسیار آسان شده است. تنها کافی است با جست و جو در اینترنت اطلاعات مفیدی از مراکز کاردرمانی و سوابق آن ها به دست آورید.
تحقیق و پرس و جو از آشنایان
شما می توانید از دوستان و آشنایان خود در مورد بهترین مرکز کاردرمانی که مراجعه کرده اند، سوال کرده و نظرشان را در خصوص عملکرد کاردرمانگران و میزان رضایت آن ها بپرسید.
شبکه های اجتماعی
امروزه اکثر پزشکان و مراکز پزشکی در شبکه های اجتماعی مختلفی همچون اینستاگرام فعالیت دارند. شما می توانید به واسطه این شبکه های اجتماعی با عملکرد مراکز کاردرمانی و میزان رضایت مراجعه کنندگان آنها آشنا شوید.
مراجعه به صورت حضوری
شما با در دست داشتن نام از بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز می توانید به این مراکز آن ها مراجعه کرده و با مراجعه کنندگانی که در آن جا حضور دارند، صحبت کنید. همچنین شما می توانید در طی گفت و گو با کاردرمانگران و مشاهده جلسات کاردرمانی از حسن اخلاق و میزان مهارتش آگاهی پیدا کنید.
چرا مرکز کاردرمانی دکتر وحید بیاتی؟؟
کلینیک توانبخشی و کاردرمانی دکتر وحید بیاتی (کاردرمانی مهرگان)، بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز است که با داشتن کادری مجرب و به روز ترین تکنولوژی ها، آماده ارائه انواع خدمات برای تمام گروه سنی (از کودک تا سالمند) است.
این مرکز به صورت تخصصی در دو حوزه کودکان و بزرگسالان فعالیت دارد. افراد پس از مراجعه به مرکز کاردرمانی دکتر بیاتی در سه سطح جسمی، ذهنی و روانی توسط کاردرمانگران و پزشکان متخصص مورد ارزیابی قرار می گیرند. پس از بررسی های لازم باتوجه به سن و محدودیت های مراجعه کننده، مراحل و تمرینات مختلفی برای کودک یا بزرگسال طراحی می شود. پس از پایان جلسات کاردرمانی فرد به اهداف برنامه ای که کاردرمانگر در ابتدا طراحی کرده است، رسیده و توانایی های مراجعه کننده در انجام مهارت های فردی افزایش می یابد.
سوالات متداول
نمی توان گفت مراکز کم تجربه، مهارت کافی برای کاردرمانی را ندارند، اما هرچه سابقه فعالیت در این زمینه بیشتر باشد، کاردرمانگرها با موارد بیشتری مواجه شده و طبیعتا تجربه بیشتری خواهند داشت، با انواع گوناگون اختلالات، کودکان و انواع برخوردها روبرو می شوند و در نتیجه می توانند بهترین شیوه درمان را انتخاب نمایند.
در مرکز کاردرمانی دکتر بیاتی در اهواز، ارزیابی تیمی با حضور کلیه درمانگران یک کودک انجام می گیرد. به این صورت که یک جلسه برگزار می شود و همگی همکاران به صورت مستقیم در رابطه با روند درمان کودک، تبادل نظر می کنند.
به روز بودن سطح دانش و آگاهی کاردرمانگرها بسیار اهمیت دارد. از همین رو در بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز با مدیریت دکتر وحید بیاتی، جلسات علمی بین همکاران، با هدف ارتقای دانش آن ها و هماهنگی های تیمی به طور منظم برگزار می شود. این جلسات اغلب به صورت ماهیانه و گاهی هفتگی نیز برگزار می شود.
چرا نباید؟ این حق طبیعی خانواده کودک است که در جریان مسیر پیشرفت کودکش قرار گیرد. ما در بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز، پس از برگزاری جلسات بررسی رشد کودک، نتیجه را به خانواده ها اعلام می کنیم و آن ها را در جریان پیشرفت کودک، چالش های موجود و پیش روی او قرار می دهیم.
39 پاسخ
سلام.
کار درمانی برای درمان کوتاه و بلندی پای کودک هم تاثیر گذاره؟
مراحل درمان چی هست؟
خیلی کامل بود
با سلام
بطور مستقیم خیر، مگر اینکه برای این منظور کودک تحت عمل جراحی قرار گرفته باشد و بعد از عمل نیاز به تقویت عضلات و بهبود بافت استخوانی وجود داشته باشد. در این صورت کاردرمانی موثر است.
پدر من بیماری پارکینسون داره و لرزش های دستش باعث بیشتر شده، می دونم که درمان کامل وجود نداره اما کاردرمانی برای این بیماری مفید هست؟ میشه با کاردرمانی پیشرفت مریضی رو کند کرد؟
با سلام
بله قطعا. برای اطلاع بیشتر مقاله ای در همین زمینه در بخش مقالات اموزشی سایت قسمت مربوط به بزرگسالان وجود دارد.
برای پیش گیری از پارکینسون چکار باید کرد هرلرزشی نشانه پارکینسون هست
چجوری میشه نوبت گرفت
از طریق شماره تماس های درج شده در سایت (۰۹۹۱۸۲۹۲۲۵۴ – ۰۶۱-۳۴۴۳۰۸۹۲) می توانید با ما ارتباط برقرار کنید
سلام آیا اختلالات گفتاری هم با کاردرمانی قابل اصلاح هست؟
ممنون برای مطالب خوبتون
مقاله خوبی بود. تشکر
کاردرمانی کودکان اوتیسم هم انجام میدین تو مجموعه؟
ممنون از خدمات رسانی فوق العادتون و اینکه به فکر بچه های ما کودکان ما هستید و این قدرت اطلاعات خوب بهمون میدید خسته نباشید ازتون سپاسگزارم
سلام
سوال منم درباره بیماری پارکینسون هست، میشه با کار درمانی پیشرفت این بیماری رو متوقف کرد؟
با سلام بله قطعا. برای اطلاع بیشتر مقاله ای در همین زمینه در بخش مقالات اموزشی سایت قسمت مربوط به بزرگسالان وجود دارد.
سلام
وقت بخیر
برای آب درمانی چند جلسه لازم هست؟
با سلام
به نوع بیماری و میزان شدت اختلال بستگی دارد.
خیلی مقاله خوب و کاملی بود
هزینه هر جلسه کار درمانی چقدره ؟
هر نیم ساعت بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ تومان
کار درمانی از چه سنی در کودک باید شروع شود؟
با سلام. کاردرمانی برای کودک چند روزه تا خانم و آقای سالمند انجام می شود. به عبارت دیگر در کاردرمانی سن مطرح نیست، مداخله زودهنگام مهم است.
میشه در مورد راههای درمانی بیشتر توضیح بدین؟
در کاردرمانی از فعالیت، بازی یا اشتغالات روزمره کودک برای بهبود یا ارتقا فعالیت های روزمره زندگی او که متعاقب آسیب جسمی یا ذهنی دچار اختلال گردیده است، استفاده می شود. برای بیماری ها یا اختلالات جسمی یا ذهنی رویکردهای خاصی وجود دارد که در دانشگاه به کاردرمانگر آموزش داده شده و او در کلینیک از این روشهای علمی برای درمان کودک استفاده می کند.
چجوری میتونیم وقت بگیریم ؟
می توانید از طریق شماره تماس های درج شده در سایت اقدام کنید
چقدر این مقاله جالب بود
دکتر جان برای بچهی ۳ ساله هم، کاردرمانی انجام میشه؟
با سلام. به محض تشخیص تاخیر رشدی در حیطه های جسمی یا ذهنی در کودکان، کاردرمانی شروع می شود، تفاوتی ندارد کودک چند روزه باشد یا چند هفته یا چند ماه. در اسرع وقت مداخله زودهنگام کاردرمانی باید آغاز شود.
عالی بود
سلام وقت بخیر برای کاردرمانی تشخیص پزشک لازمه؟
برای اصلاح قوز سرشونه هم میشه از شما کمک گرفت؟
با سلام
بله
تهران هم شعبه دارید ؟
کاردرمانی در اهواز هست. در صورتی که دسترسی ندارید می تونید از مشاوره آنلاین دکتر وحید بیاتی استفاده کنید.
دکتر تاثیر اب درمانی برای کودکان فلج مغذی حدودا چند درصده؟
با سلام
بر اساس پژوهش های معتبر جدید آب درمانی به عنوان یکی از درمان های فرعی فلج مغزی محسوب می شود. درمان اصلی آن در کلینیک و توسط کاردرمانگر با استفاده از تمرینات و فعالیت های هدفمند انجام می شود. کودک در طی انجام این تمرینات باید فعال بوده و کلینیک کاردرمانی باید برای او مفرح باشد تا از انجام تمرینات خسته نشود.
از چه سنی میشه کاردرمانی انجام داد؟
با سلام
در اسرع وقت پس از تشخیص پزشک متخصص یا ارزیابی کاردرمانگر مجرب. در بعضی کودکان از همان هفته های اول تولد کاردرمانی باید آغاز شود. در مجموع در کاردرمانی شروع مداخله در سریع ترین زمان ممکن اهمیت دارد.