چگونه به کودک اوتیسم غذا بدهید؟

مشکلات تغذیه ای در کودکان اوتیسم

آنچه می خوانید...

آیا با مشکلات تغذیه ای در کودکان طیف اوتیسم (ASD) آشنایی دارید؟ کودکان اوتیسم با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند که یکی از آنها مشکلات تغذیه ای است. اختلالات تغذیه ای در کودکان مبتلا به ASD بسیار رایج است. عوامل مختلفی به خوردن انتخابی در کودکان مبتلا به ASD کمک می‌کنند. رژیم غذایی مناسب یکی از نیاز های اساسی آنها است. در این مقاله قصد داریم به مشکلات تغذیه ای در کودکان اوتیسم و راهکار های درمانی آن اشاره کنیم.

عادات غذایی کودکان مبتلا به اوتیسم را بشناسید

کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم (ASD) ممکن است رفتارهای محدودکننده ای داشته باشند که برعادات غذایی آنها تأثیر می گذارد. برخی کودکان مبتلا به اوتیسم در رژیم های غذایی خود عادات محدود کننده ای دارند. در برخی موارد آنقدر شدید که منجر به کمبودهای تغذیه ای می شود و این موضوع در ادامه منجر به کاهش وزن، سوء تغذیه و رشد ناکافی آنها می گردد. بنابراین اصلاح عادات غذایی در کودکان مبتلا به اوتیسم و در کل تغذیه در کودکان کم توان از اهمیت بالایی برخوردار است. ثابت شده کودکان مبتلا به این اختلال موارد زیر را ترجیح می دهند:

  • غذاهای سرخ کردنی
  • غذاهایی با کربوهیدرات بالا
  • مصرف غذا محدود به یکی از مزه های شیرین، شور، ترش و یا تلخ
  • امتناع از مصرف غذاهای لغزنده ای نظیر سبزیجات پخته شده
  • علاقه به مصرف غذا در یک دمای خاص
  • علاقه به مصرف غذا در یک بافت خاص مثل مصرف غذاهای  ترد
غذا خوردن کودکان مبتلا به اوتیسم

منظور از غذا خوردن انتخابی در کودکان اوتیسم چیست؟

کودکان مبتلا به ASD حساسیت های بیش از حد دارند. بنابراین معمولا آن ها از کودکی تا بزرگسالی به صورت انتخابی غذا می خورند که این امر موجب ایجاد عادات غذایی ناسالم در این کودکان می شود. به عنوان مثال کودک مبتلا به ASD ممکن است فقط یک مارک مشخص از ناگت مرغ بخورد و از خوردن مارک های دیگر از همان نوع غذا خودداری کند و در صورت عدم دریافت این مارک خاص، رفتار هایی نظیر عصبانیت از خود نشان دهد. حساسیت های این کودکان در هر نوع غذا ممکن است نسبت به بافت ها، طعم ها، بوها، ظاهر غذاها و دما متفاوت باشد.

غذا خوردن انتخابی ممکن است از جهت دیگری نیز برای کودکان اختلال ایجاد کند. به عنوان مثال کودک ممکن است غذایی درخواست کند که به آن حساسیت داشته باشد. بنابراین درمان و کنترل از اهمیت زیادی برخوردار است. انتخاب غذایی در این کودکان ممکن است تنها به چند نوع غذای خاص محدود شود. اینجاست که لازم است برای درمان این اختلال در کودکان مبتلا به اوتیسم چاره ای اندیشیده شود.

✔️ همه چیز درباره درمان اوتیسم در کودکان

مشکلات تغذیه ای در کودکان اوتیسم به چند دسته تقسیم می شود؟

مشکلات تغذیه ای در کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است انواع مختلفی داشته باشد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:

عدم توانایی برای نشستن در زمان غذا خوردن

بسیاری از کودکان مبتلا به ASD در تمرکز بر روی یک کار برای مدت طولانی مشکل دارند. همین این امر باعث می‌شود که در نشستن به اندازه کافی برای خوردن مقدار کافی غذا مشکل داشته باشند. بنابراین لازم است ابتدا کودک بتواند در زمان غذا خوردن به راحتی و به اندازه کافی بنشیند. در غیر این صورت وعده های غذایی کودک را زیاد کنید تا این کمبود غذایی جبران شود.

حساسیت کودکان نسبت به مواد غذایی مختلف

کودکان ممکن است به مواد غذایی مختلف حساسیت داشته باشند. به عنوان مثال با خوردن میوه دچار دل درد شوند. بنابراین به مرور کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم یاد می گیرند از آن غذا اجتناب کنند. همچنین برخی از آنها نیز این اختلال را بسط داده و تصور می کنند با خوردن غذاهای مشابه نیز درد به سراغ آن ها می آید. در این صورت لازم است اقداماتی برای کنترل ترس کودک صورت بگیرد.

کودک ممکن است مبتلا به اختلال حرکتی باشد

اگر کودک تنها غذاهای نرم را ترجیح دهد و یا عادات غذایی او محدود به بافت خاصی از غذا باشد، این نظریه مطرح می شود که ممکن است کودک مبتلا به اختلالات حرکتی و مشکل در جویدن و بلغ غذا باشد. به این دلیل است که لازم است غربالگری های لازم در کودک مبتلا به اوتیسم انجام شود تا این مشکلات شناسایی شود.

عدم درمان مشکلات تغذیه ای در کودکان چه عوارضی را به دنبال دارد؟

محدودیت های غذایی ممکن است در کودکان مبتلا به اوتیسم به حدی برسد که غذا را از روی رنگ آن انتخاب کنند. بنابراین به دلیل عدم دریافت مواد مغذی در سنین رشد شایع ترین مشکلاتی که در این کودکان به وجود می آید شامل مشکلات زیر می باشد:

  • لاغری و عدم رشد کافی کودک
  • مشکلات یبوست به دلیل امتناع از فیبر کافی
  • کم آبی بدن به دلیل امتناع از نوشیدن مایعات کافی
  • کمبود ویتامین و مواد مغذی مورد نیاز برای بدن
  • رنگ پریدگی و چسبندگی دهان
درمان مشکلات تغذیه ای کودکان اوتیسم

درمان اختلالات تغذیه ای در کودکان مبتلا به اوتیسم را بدانید

مداخلات برای حل و یا کاهش رفتارهای مشکل ساز در اوتیسم، موثر ترین راهکار است. مداخلاتی که رفتارهای مشکل ساز را از بین می برد و تغذیه مجدد را آموزش می دهد، می تواند به کودکان مبتلا به اوتیسم کمک کند تا رژیم غذایی سالم و متعادلی داشته باشند. ایجاد تغییرات کوچک و استراتژیک در نحوه غذا خوردن کودکان مبتلا به اوتیسم، به افزایش تنوع و مقدار غذای او در طول زمان کمک می کند. یافتن غذاهای مغذی مناسب و باب میل کودک بسیار مهم و یک امر زمان بر است. بنابراین یافتن رژیم غذایی مناسب کودک ممکن است کمی طول بکشد. برای درمان می توانید راهکارهای زیر را در رابطه با نحوه غذا دادن به کودکان مبتلا به اوتیسم دنبال کنید.

چگونه غذای جدید را در برنامه غذایی کودک خود قرار دهیم؟

قرار دادن مکرر کودک در معرض غذای جدید می تواند به کودک شما کمک کند تا به مرور زمان آن را در رژیم غذایی خود بپذیرند. نکته کلیدی در این رابطه این است که باید به کودک زمان بدهید و به کودک اجازه بدهید حس کنترل داشته باشد. اگر غذاهای جدید از نظر رنگ، بافت یا بو با غذاهایی که کودک شما از آن لذت می برد، مشابه باشد، این کار آسان تر خواهد بود. قرار دادن غذای جدید در کنار غذای مورد علاقه کودک و تشویق کودک به غذا خوردن یکی از راهکارهای معرفی غذای جدید است.

✔️ روش دیگر این است که از کودک خود بخواهید که اولین بار غذا را بو کند، یا مقدار کمی از آن را بچشد تا به تدریج با غذای جدید آشنایی پیدا کند. این تکنیک به کودک کمک می کند تا بر ترس خود نسبت به امتحان غذاهای جدید غلبه کند.

✔️ والدین می توانند برای ایجاد تنوع در رژیم غذایی کودکان مبتلا به اوتیسم، غذاهای جدید را با چاشنی هایی که کودک دوست دارد، آماده کنند. اینکار به پذیرفتن راحت تر غذا در رژیم غذای کودک بسیار کمک می کند.

✔️ می توانید برای کودک جایزه تعیین کنید. مثلا در صورتی که کودک غذای جدید را پذیرفت به او دسر بدهید. این تکنیک های تشویقی کودک را ترغیب می‌کند تا غذاهای جدید را امتحان کند.

برنامه غذایی کودکان مبتلا به اوتیسم

از کاردرمانگر کودک خود کمک بگیرید

اگر رژیم غذایی کودک شما بسیار محدود است، ممکن است لازم باشد برای درمان به متخصصان مربوطه مراجعه کنید. متخصصان تغذیه، کاردرمانگران، آسیب شناسان گفتار و زبان (گفتاردرمانگران) و روانشناسان رفتاری همگی لازم است با یکدیگر همکاری داشته باشند تا نیازهای کودک را برآورده کنند و به بهبود رژیم غذایی کودک شما کمک کنند.

بد غذایی کودک اوتیسم را با اصلاح رفتار درمان کنید

گاهی امتناع از مصرف غذاهای متنوع ممکن است به دلیل اختلالات رفتاری در کودکان مبتلا به اوتیسم باشد. بنابراین لازم است با به کار گیری تکنیک های لازم این مشکلات رفتاری اصلاح شود. این مورد معمولا هنگامی در کودک به وجود می آید که غذای جدید وارد برنامه غذایی او شده باشد. در صورتی که کودک از مصرف غذای جدید خودداری کند، واکنش او در ابتدا نامطلوب خواهد بود. اما اگر همان غذا در برنامه غذایی کودک تکرار شده و تکنیک های لازم به کار گرفته شود، به تدریج از واکنش نامطلوب او کاسته می شود. در رابطه با مشکلات حسی کودکان مبتلا به اوتیسم بیشتر بخوانید.

چگونه به کودک مبتلا به اوتیسم غذا می دهید؟

گرفتن دستان کودک و هدایت قاشق به سمت دهان کودک و تشویق او، می تواند به عنوان یک تکنیک غذا دادن برای افزودن غذا در رژیم غذایی کودک تلقی شود. وقتی کودک غذا را می پذیرد او را تشویق کنید. اگر احساس می کنید کودک برای جلب توجه غذا را نمی پذیرد، به او توجه نکنید تا به مرور زمان این عادت اصلاح شود. این موضوع به همان مشکلات رفتاری کودک بر می گردد.

کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب پس از درمان مشکلات تغذیه ای، رشد می کنند و وزن اضافه می کنند. همچنین هر چه در این زمینه پیشرفت کنید، اشتیاق خود کودک برای امتحان غذای جدید بیشتر می شود. بنابراین در درمان صبور باشید.

سخن اخر

کودکن مبتلا به اوتیسم بیش از حد حساسیت به خرج می دهند. بنابراین ممکن است تقریبا همه آن ها اختلالات تغذیه ای را تجربه کنند. برای درمان این اختلال لازم است تغییرات کوچک در برنامه غذایی کودک ایجاد کنید و غذاهای مشابه غذای مورد علاقه کودک را در برنامه غذایی او وارد کنید تا کودک به آرامی به این رژیم غذایی عادت کند. درمان دراین زمینه زمان بر است.  بنابراین در صورت پیشرفت تدریجی و کند نگران نباشید. می توانید با کاردرمانگر خود برای اصلاح تغذیه کودکان مبتلا به اوتیسم مشورت کنید. مشکلات تغذیه ای در کودکان اوتیسم در صورتی که بر طرف نشود، مشکلات دیگری به همراه خواهد داشت که عوارض آن جبران ناپذیر خواهد بود.

مرکز کاردرمانی دکتر وحید بیاتی

کاردرمانگر - آناتومیست بالینی
کاردرمانی تخصصی کودکان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *