کاردرمانی دست در اهواز

آنچه می خوانید...

کاردرمانی دست روشی برای بهبود عملکرد دست‌ها است. دست انسان جزء اندام‌های مهم برای انجام فعالیت‌های روزمره است و از آنجایی که پر از استخوان، رباط و تاندون‌های ریز است، آسیب‌ها و بیماری‌های مختلف می‌توانند بر عملکرد آن‌ تأثیر بگذارند. این درمان معمولاً برای افرادی که دچار مصدومیت، عوارض جراحی، بیماری های مزمن یا اختلالات حرکتی در دست هستند گزینه بسیار مناسبی محسوب می شود. تمرینات کاردرمانی دست شامل حرکات تقویتی، انعطاف پذیری، حسی و حرکت‌های دست و مچ است. این درمان نه تنها برای افراد دارای مشکلات دست بلکه برای افراد سالم نیز مناسب بوده و می‌تواند به بهبود قدرت و عملکرد دست هم بسیار کمک کننده باشد.

تعریفی از کاردرمانی دست

تعریفی از کاردرمانی دست

گاهی بعضی افراد برای انجام کارهای ساده روزانه ناتوان می‌شوند مثلا توانایی بستن بند کفش، به دست گرفتن قاشق، نوشتن و تایپ کردن و … ندارند، در این شرایط است که نیاز به کاردرمانی دست پیدا می شود. برای انجام این کار لازم است تا به بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز مراجعه نمایید تا از طریق تمرینات و فعالیت‌های مختلف بتوان به تقویت عضلات دست، افزایش قابلیت حرکت و بهبود کارایی دست کمک کرد. توجه داشته باشید که این درمان برای بزرگسالان و کودکان کاربرد دارد که با روش‌های مختلف بسته به نوع اختلال و نوع ناتوانی انجام داده می‌شود.

مهم‌ترین هدف انجام کاردرمانی دست

مهم‌ترین هدف انجام کاردرمانی دست، بهبود عملکرد و کارایی دست و مچ است. این فرایند شامل افزایش قدرت، انعطاف‌پذیری، حرکت و حس دست می‌باشد، چنین درمانی باعث افزایش قدرت عضلات دست و مچ برای انجام فعالیت‌های روزمره مانند نوشتن، برداشتن اشیاء و استفاده از وسایل خواهد شد.

گاهی حرکت دست و مچ انجام پذیر است اما نه به صورت دقیق، به عبارتی افراد برای انجام کارهای ظریف مثل انداختن نخ درون سوزن به مشکل بر می‌خورند که در این شرایط کاردرمانی دست می تواند بسیار کمک کننده باشد.

یکی از اهدافی که در این نوع درمان استفاده می شود، کاهش درد در ناحیه دست و مچ است. جالب است که بدانید گاهی اوقات وجود آسیب‌ها و التهاب می‌‌توانند با این روش بهبود پیدا کنند ولی بایستی حتما زیر نظر بهترین مرکزکاردرمانی در اهواز انجام داده شود.

تکنیک‌های انجام کاردرمانی دست

از جمله تکنیک های رایجی که برای این روش استفاده می شود عبارتند از:

دست‌ها را مشت کنید

با باز و بسته کردن دست‌ها آن‌ها را تقویت کرده و دامنه حرکتشان را افزایش دهید. این حرکت را ادامه دهید تا زمانی که در دست‌هایتان حس سفتی کردید. لازم به ذکر است که نباید تا حد احساس درد این حرکت را ادامه دهید.

همزمان با مشت کردن دست، انگشت شست را بپیچید

برای انجام این حرکت دست خود را به آرامی مشت کرده و انگشت شست را در میان آن بپیچید. انگشت را ۳۰ تا ۶۰ ثانیه نگه داشته و سپس دستتان را باز کنید. حرکت فوق را با دو دست خود انجام دهید و حداقل چهار بار تکرار کنید.

انگشت خود را کشش دهید

کف دست خود را بر روی یک شیء سفت مانند میز پهن کنید به گونه‌ای که کاملا  به آن چسبیده باشد سپس به آرامی دست خود را از حالت صاف بودن دربیاورد و این حرکت را نیز حداقل چهار بار برای هر دست انجام دهید؛ مدت زمان لازم برای نگه داشتن این حالت حدود ۳۰ الی ۶۰ ثانیه است.

کشش پنجه

نوک انگشتان خود را به گونه‌ای خم کنید که پایه مفصل خود را لمس کنند. توجه داشته باشید که در صورت آسیب مفصلی این حرکت را انجام ندهید.

استفاده از توپ فوم نرم

یک توپ با این ویژگی را در بین انگشتان خود نگه داشته و آن را تا جایی که توان دارید فشار دهید. این تمرین همانند تمرینات دیگر نباید ناگهانی و بیش از حد انجام شود بلکه باید روز به روز تعداد آن را افزایش دهید.

ماساژ و درمان فیزیکال

استفاده از ماساژ، اولتراسوند، الکتروتراپی و سایر روش‌های درمان فیزیکال برای کاهش درد، التهاب و بهبود عملکرد دست مفید است.

بیشتر بخوانید: کاردرمانی جسمی کودکان

استفاده از وسایل کمکی دیگر

استفاده از وسایل کمکی مانند بندها ، دستگاه‌های تقویت و … برای انجام تمرینات کاردرمانی.

بهترین زمان برای انجام کاردرمانی دست

بهترین زمان برای انجام این درمان بستگی به نوع مشکل دست و توصیه پزشک دارد. اما به طور کلی، انجام تمرینات کاردرمانی زمانی که استراحت کافی داشته باشید و دست خود را به خوبی گرم کنید موثر خواهد بود.  

بعضی افراد ترجیح می‌دهند که صبح زود، پس از بیدار شدن و قبل از شروع فعالیت‌های روزانه خود، تمرینات کاردرمانی دست را انجام دهند. این زمان مناسب است زیرا شروع روز  بوده و انرژی و حالت ذهنی مطلوب است. گاهی افراد پس از انجام فعالیت‌های روزانه و استراحت کوتاه، این تمرینات کاردرمانی را انجام می‌دهند مهم ترین علت این امر کاهش استرس و خستگی روزانه است.

قبل از خواب، خیلی آرام و آسوده تمرینات درمانگری دست را انجام دهید تا به استراحت و آرامش قبل از خواب نیز کمک کند. افرادی که شدید مشغول به کار هستند باید تمرینات را در زمان خالی خود انجام دهند اما به شرطی که آن زمان برایشان قابل تعقیب باشد.

به هر صورت، مهم‌ترین نکته این است که زمان انجام این تمرینات باید به نحوی باشد که شما بتوانید به طور منظم و پیوسته تمرینات را انجام دهید تا به بهبودی عملکرد و کارایی دست کمک شود.

سوالات متداول در مورد کاردرمانی دست

آیا کاردرمانی دست برای کودکان مناسب است؟

بله – این روش برای تسهیل رشد و توسعهٔ حرکتی و روانی کودکان می تواند بسیار کمک کننده باشد. همچنین بازی و فعالیت‌های هنری مانند نقاشی، مدل‌سازی و … به کودکان کمک می‌کند تا احساسات خود را بیان و ارتباطات اجتماعی خود را تقویت کنند.
از طریق کاردرمانی دست می‌توان به کودکانی که با مشکلات روانی، اضطراب، افسردگی، ناتوانی‌های یادگیری یا اختلالات در حوزهٔ رفتاری روبرو هستند بسیار کمک کرد.

کاردرمانی دست چه مزایایی دارد؟

– تسهیل بیان احساسات و تجربیات غیرکلامی کودکان.
– تقویت مهارت‌های ارتباطی و تعاملی در کودکان.
– ایجاد فضای آرام و خلاق برای کودکان.
– تقویت خلاقیت و خلاقیت در حل مسائل.
– کاهش استرس و افزایش رضایت و خوشحالی کودکان.
– بهبود توجه و تمرکز کودکان.
– افزایش اعتماد به نفس و احساس پذیرش در کودکان.

چقدر طول می‌کشد تا نتایج کاردرمانی دست را مشاهده کرد؟

مدت زمانی که برای دیدن نتایج کاردرمانی دست لازم است، بستگی به مشکلات و نیازهای هر فرد دارد. برخی از کودکان ممکن است پس از چند جلسه اول بهبود قابل توجهی را تجربه کنند، در حالی که برای دیگران ممکن است زمان بیشتری نیاز باشد.

در نهایت….

با توجه به تمامی موارد ذکر شده کاردرمانی دست یک روش درمانی است که بهبود حالت و عملکرد دست را تقویت می‌کند. این روش برای افرادی که مشکلاتی مانند ضعف عضلات دست یا عدم کنترل و تعادل حرکتی دارند بسیارمفید است. اهمیت تمرینات درمانی دست در بهبود عملکرد روزمره افراد با مشکلات اندام فوقانی است، اما همیشه پیش از شروع هر برنامه‌ای با پزشک متخصص و یا کاردرمانگر مجرب مشورت کنید.

مرکز کاردرمانی دکتر وحید بیاتی

کاردرمانگر - آناتومیست بالینی
کاردرمانی تخصصی کودکان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *