تغذیه کودک اوتیسم

تغذیه کودکان کم توان چگونه باید باشد؟

آنچه می خوانید...

تغذیه کودکان کم توان چگونه باید باشد؟ نقش تغذیه در کاردرمانی کودکان چیست؟ با توجه به اینکه کودکان کم توان جسمی و ذهنی مراقبت های ویژه تری نیاز دارند، در این مقاله قصد داریم به نقش تغذیه در کاردرمانی بپردازیم. اهمیت غذا خوردن در این کودکان بویژه قبل از جلسات درمانی زیاد است. اگر تغذیه کودک قبل از جلسات کاردرمانی مناسب نباشد، ممکن است در جلسات همکاری نکند. بنابراین این نکته ای است که برای پیشبرد راهکارهای کاردرمانی باید به آن پرداخته شود.

تغذیه کودکان قبل از جلسات کاردرمانی چگونه باید باشد؟

شاید برایتان سوال باشد که چرا ممکن است کودک در طول جلسات کاردرمانی همکاری های لازم را انجام ندهد؟ یکی از مواردی که در این زمینه تاثیر گذار است تغذیه کودک می باشد. نقش تغذیه در کاردرمانی کودکان از دو جنبه قابل بررسی است:

  • نقش تغذیه در کاردرمانی جسمی
  • نقش تغذیه در کاردرمانی ذهنی

در هر کدام از این موارد نکات تغذیه ای اهمیت ویژه ای دارد. البته هر بیماری ممکن است رژیم تغذیه ای متفاوت داشته باشد. اما به طور کلی قبل از انجام جلسات کاردرمانی مواردی از جهت تغذیه باید رعایت شود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

✔️ درمان اختلالات اضطرابی در کودکان کم توان

نقش تغذیه در کاردرمانی جسمی چیست؟

✔️ بهبود وضعیت تغذیه ای کودکان کم توان نقش مهمی در سلامت جسمانی آنها ایفا می کند. این کودکان نیازمند مراقبت های تغذیه ای ویژه تری به نسبت دیگران هستند. به این ترتیب باید علاوه بر اقدامات درمانی لازم، به وضعیت سلامت آنان نیز رسیدگی ویژه شود.

✔️ تغذیه کودک در کاردرمانی جسمی اهمیت ویژه ای دارد. کاردرمانی جسمی نیازمند انجام تکالیف،  فعالیت ها و تمرینات است. بنابراین کودک باید توان و انرژی لازم برای انجام تمرینات در طول جلسه درمان را داشته باشد. در غیر این صورت همکاری لازم از جانب کودک شکل نخواهد گرفت.

✔️مواد غذایی حاوی پروتئین و کربوهیدرات کافی و مناسب موجب می شود کودک شما علاوه بر عضله سازی، انرژی کافی و لازم را نیز کسب کند.

تغذیه کودکان کم توان جسمی

نقش تغذیه در کاردرمانی ذهنی چیست؟

تغذیه کودک در کاردرمانی ذهنی هم مهم است. کودکانی که دارای مشکلات ذهنی هستند، باید قبل از جلسه کاردرمانی کمتر مواد محرک و انرژی زا مصرف کنند. چرا که در این صورت حرکات اضافی کودک زیاد شده و تمرکز لازم در جلسه از بین خواهد رفت. به این ترتیب همکاری لازم صورت نخواهد گرفت. نکات تغذیه ای در کودکان کم توان ذهنی باید به گونه ای باشد که کودک با توجه و تمرکز کافی در طول جلسات کاردرمانی حاضر شود. البته از طرفی تغذیه کودک نباید به گونه ای باشد که انرژی لازم برای انجام فعالیت در طول کاردرمانی وجود نداشته باشد.

✔️ آیا کودک شما اختلالات شنوایی و پردازش بینایی دارد؟

نقش تغذیه در کودکان دارای اوتیسم

تغذیه کودکان مبتلا به اوتیسم چگونه باید باشد؟ این یکی از مواردی است که همواره مورد بحث و بررسی والدین است. نقش تغذیه در این کودکان اهمیت ویژای دارد. چراکه کودکان مبتلا به این اختلال، اکثرا با مشکلات گوارشی نیز دست و پنجه نرم می کنند. در ادامه به طور مختصر به رژیم تغذیه ای این کودکان اشاره خواهیم کرد:

  • رژیم غذایی کودک را از گلوتن، کازئین و سویا محدود کنید.
  • از غذاهای فرآوری شده به شدت اجتناب کنید.
  • منابع حاوی منیزیم و پروتئین ها را برای کودک در نظر بگیرید.
  • امگا ۳ را از یاد نبرید.
  • استفاده از پروبیوتیک ها مشکلات گوارشی را کنترل می کند.
  • خوراکی های دارای ملاتونین خواب کودک را کنترل می کند.

برنامه غذایی کودکان کم توان

اگر برای کودک خود به دنبال برنامه غذایی هفتگی می گردید، بهتر است به متخصص تغذیه مراجعه کنید. چرا که برخی کودکان ممکن است نسبت به برخی از مواد غذایی واکنش های آلرژیک از خود نشان دهند. متخصص تغذیه با بررسی پرونده پزشکی کودک، برنامه غذایی او را به گونه ای بررسی می کند که مواد غذایی لازم و کافی دریافت شود.

تغذیه کودکان کم توان ذهنی

چرا کودکان کم توان به برنامه غذایی خاص نیاز دارند؟

  • مصرف برخی از خوراکی ها ممکن است برای کودکان کم توان بسته به نوع معلولیت آن ها ممنوع باشد.
  • برخی از کودکان کم توان جسمی ممکن است در بلعیدن غذا دچار مشکل باشند.
  • جویدن برای برخی از کودکان کم توان ممکن است دشوار باشد.
  • با توجه به نوع معلولیت ممکن است مصرف برخی ویتامین ها برای کودک ضروری تر باشد.

نه تنها نوع مصرف مواد غذایی بلکه زمان مصرف آن نیز برای این کودکان مهم است. همانطور که در بالا اشاره کردیم. اگر کودک در جلسات کاردرمانی شرکت می کند، لازم است قبل از آن رژیم های تغذیه ای لازم را رعایت کند. 

عدم رعایت نکات تغذیه ای لازم باعث چه مواردی می شود؟

کودکان ممکن است در صورت عدم رعایت رژیم غذایی مناسب با مشکلاتی از قبیل موارد زیر رو به رو شوند:

  • کمبود وزن
  • مشکلات جسمانی
  • واکنش های آلرژیک
  • مشکلات حرکتی
  • خستگی و کسالت

کودکان کم توان ممکن است دارای مشکلات جسمی و ذهنی باشند. با رعایت تغذیه مناسب، انرژی لازم برای کودک در طی زمان ایجاد می شود. ذکر این نکته بسیار مهم می باشد که کودکانی که به کاردرمانی مراجعه‌ می کنند معمولا با تغذیه و رعایت رژیم بطور کامل درمان نمی شوند اما مواد خوراکی مغذی و مصرف آنها در پیشبرد اهداف کاردرمانی کودک به شدت موثر است.

سخن آخر

تغذیه برای کودکان به شدت با اهمیت است. اهمیت آن برای کودکان کم توان نیز دو چندان می شود. رعایت اصول تغذیه ای در کودکانی که برای بر طرف شدن مشکلات جسمی و ذهنی خود به کاردرمانی مراجعه می کنند، بسیار مهم است. کودکان کم توان ذهنی، قبل از انجام جلسات کاردرمانی نباید از مواد انرژی زا مثل شکلات و نوشابه های گازدار استفاده کنند. از طرفی کودکانی که از مشکلات جسمی رنج می برند، لازم است قبل از جلسه کاردرمانی از کربوهیدرات ها و مواد غذایی که انرژی حرکتی آن ها را در طول جلسه حفظ می کند، استفاده کنند. مراجعه به بهترین مرکز کاردرمانی در اهواز شما را از این مورد اگاه می کند. همچنین اگر کودک شما مبتلا به اوتیسم است، باید رژیم غذایی مناسب برای او در نظر گرفته شود.  

مرکز کاردرمانی دکتر وحید بیاتی

کاردرمانگر - آناتومیست بالینی
کاردرمانی تخصصی کودکان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *