آیا درمان راه رفتن کودکان فلج مغزی امکان پذیر است؟ پرفسور نوواک در اینباره چه می گویند؟ روش های درمانی مختلف نقش مهمی در درمان فلج مغزی کودکان دارد. درمان این اختلال در سال های اخیر با راهکار هایی نظیر کاردرمانی و بازی درمانی، فیزیوتراپی و تمرینات عضلانی، گفتار درمانی و… انجام می شد که در حال حاضر برای بهبود عملکرد کودکان فلج مغزی نیز استفاده می شود. اما مسئله ای که قصد بررسی آن را در این مقاله داریم، نظرات پرفسور نوواک در این مورد است. بنابراین اگر قصد دارید اطلاعات خود را در زمینه فلج مغزی افزایش دهید و در اینباره بیشتر بدانید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
پرفسور یونا نوواک
پرفسور نواک کاردرمانگر واستاد دانشگاه سیدنی و همچنین رئیس پژوهشکده فلج مغزی دانشگاه سیدنی هستند. حوزه اصلی فعالیت های ایشان در زمینه فلج مغری است. همچنین در این زمینه تحقیقات و تالیفات زیادی از ایشان به ثبت رسیده است. ایشان همچنین تحقیقات بالینی خود را در مورد مداخلات موثر برای افراد مبتلا به فلج مغزی انجام می دهند که از جمله آن ها می توان به اقدامات مبتنی بر شواهد و کارهای تحقیقاتی بین المللی و بین سازمانی اشاره کرد. در این مقاله قصد داریم از دیدگاه پرفسور نوواک در درمان فلج مغزی بهره ببریم.
✔️ درباره کاردرمانی ذهنی کودکان بیشتر بخوانید
آمار و وضعیت فلج مغزی در کودکان در سر تا سر جهان به چه صورت است؟
پروفسور نوواک معتقدند آمار کودکان مبتلا به فلج مغزی در کشور های پیشرفته تر رو به کاهش است . همچین راهکار های درمانی در زمینه درمان این کودکان به سمتی بوده که کمک های شایانی به آن ها در زمینه های حرکتی کرده است. به این ترتیب آثار عوارضی نظیر موارد زیر در این کشور ها در کودکان فلج مغزی به شدت کاهش یافته است:
- صرع
- تشنج در کودکان فلج مغزی
- اختلالات و مشکلات ذهنی و عقلانی
تاثیر این درمان ها به گونه ای بوده که از هر 4 کودک مبتلا به فلج مغزی، 3 نفر از آن ها با استفاده از تکنیک های حرکتی به مرحله راه رفتن می رسند که این آمار چشمگیری در زمینه درمان کودکان مبتلا به فلج مغزی در سراسر جهان به شمار می رود. ن ها به مرجحله راه رفتن می رسند که این پیشرفت بیسیار منسبی برایآن هخا به شکمار ی رود.
ویژگی تکنیک های حرکتی موثر در درمان کودکان مبتلا به مغزی مغزی
تاثیر این تکنیک های حرکتی چقدر بوده است؟ برای افزایش تاثیر تکنیک های حرکتی در کودکان لازم است آن ها را به گونه ای تغییر داد که اثر بخشی آن ها بیشتر باشد. بنابراين این تمرينات باید دارای ویژگی های زیر باشند:
- تمرین هایی که به کودک برای درمان مشکل و اختلال او ارائه می شود، کاملا متناسب با شخصیت وعلایق کودک برنامه ریزی شده باشد. این عامل باعث می شود کودکان به این درمان مشتاق تر بوده و مراحل آن را با علاقه بیشتری دنبال کنند. به عنوان مثال اگر کودکی به کتاب خوانی و مشاهده تصاویر کتاب علاقه دارد، استفاده از تکنیک های درمانی در راستای تقویت کودک با کمک کتاب طراحی می شود.
- آیا کودک شما به انجام حرکت و یا فعالیت های فیزیکی علاقه نشان می دهد؟ در همه تمرین های حرکتی ممکن است حرکتی وجود داشته باشد که کودک بر مبنای علاقه خود آغازگر آن ها باشد. به عنوان مثال چهار دست و پا رفتن کودک ممکن است یکی از علایق وی در زمینه حرکتی باشد. به این ترتیب کاردرمانگر با بررسی این موضوع، اقدام به ایجاد موانعی بر سر راه کودک می کند. کودک با گذر از این موانع به صورت چهاردست و پا عضلات خود را تقویت می کند. همچنین موانع به گونه ای چیده می شود که نقاط ضعف کودک را در حین راه رفتن تقویت کنند.
- همه تمرین و حرکاتی که از جانب کاردرمانگر طراحی و ارائه می شوند، تحت هدفی نظیر تقویت عضله ای خاص برای کمک به حرکت آسان تر کودک در طی زمان است. بنابراین تمامی این حرکات باید هدفمند باشند.
- طراحی این حرکات به گونه ای انجام می پذیرد که کودک خود علاقه به تکرار این حرکات دارد و به نوعی با زندگی کودک گره خورده و وی با علاقه این حرکات تمرینی را تکرار می کند. این حرکات انگیزه کودک را تقویت کرده و همه این موارد دست به دست هم می دهد که کودک مبتلا به فلج مغزی بتواند در نهایت راه رفتن را تجربه کند.
آموزش های آکادمیک قدیمی در درمان کودک فلج مغزی موثر نیستند
دکتر نوواک بر اساس تحقیقات علمی معتقد هستند که خیلی از آموزش های آکادمیک قدیمی که برای بهبود و درمان راه رفتن کودکان فلج مغزی به کار برده می شوند، در درمان موثر نیستند. به این ترتیب لازم است در زمینه درمان کودکان فلج مغزی و تقویت مهارت های حرکتی آن ها از جمله مهارت راه رفتن به روز بود تا بتوان نتیجه لازم را از درمان به دست آورد. به همین دلیل است که گاهی والدین پیشرفت کودک خود را در برخی مراکز کاردرمانی احساس نمی کنند.
برخی از تکنیک هایی که توسط پروفسور در درمان این اختلالات رد شده اند، عبارتند از:
- کرانیوساکرال تراپی: این روش شامل انجام فشار های ملایم در ناحیه سر و گردن به منظور تسکین تنش در سیستم عصبی مرکزی با از بین بردن درد و تقویت سلامت و ایمنی است.
- تکنیک های مداخله حرکتی انفعالی شامل قرار دادن کودک در یک موقعیت آرام و ساکن، و بدون حرکت مفاصل، ماهیچه ها، تاندون ها و رباط های کودک توسط کاردرمانگر یا فیزیوتراپیست
- درمان های مبتنی بر هایپرباریک اکسیژن که در آن فرد با اختلاف فشار و با استفاده از تکنیک های اکسیژن درمانی می تواند اکسیژن خالص را تنفس کند.
پرفسور نوواک معتقدند آموزش های فوق قدیمی بوده و برای درمان کودکلن مبتلا به فلج مغزی در زمینه های حرکتی لازم است آموزش های به روز شده ای در مراحل درمانی کودک به کار گرفته شود.
سخن آخر
در این مقاله تاثیر تکنیکهای موثر و ویژگی های آنها را بر درمان کودکان مبتلا به فلج مغزی و راه رفتن کودکان فلج مغزی بررسی کردیم. همچنین متوجه شدیم برخی روش های درمانی که برای بهبود کودکان مبتلا به این بیماری استفاده می شوند، قدیمی بوده و دیگر کارآمد نیستند. به همین دلیل لازم است از تکنیک های حرکتی ای برای درمان استفاده شود که با همکاری خود کودک به انجام می رسد. کاردرمانی دکتر وحید بیاتی با به کار گیری تکنیک های حرکتی به روز مهارت های کودکان کم توان ذهنی و جسمی را در زمینه راه رفتن تقویت خواهد کرد.